Zdobywając wysokie szczyty ( Porter 36 Blg )

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #121
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
    I najważniejsze - są też w skrzynkach bączki, sądziłem, że już portera 36 BLG nie ma - a tu diabeł wyskoczył z pudełka.
    Noooo, piękny balling
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #122
      Kurde, coś czuję w kościach, że kolejna parapetówa się szykuje...
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24013

        #123
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
        I najważniejsze - są też w skrzynkach bączki, sądziłem, że już portera 36 BLG nie ma - a tu diabeł wyskoczył z pudełka.
        Niestety kapselki są skorodowane i gazu w nich raczej nie ma.
        Komisyjnie można otworzyć, gdy jakieś jury pofatyguje się na wiochę.

        To tyle pierwszej relacji z muzeum - idę po następnego koźlaka
        No to może na próbę walnij jednemu zastrzyk glukozowy pod nowy kapsel - może się nagazuje z powrotem
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #124
          Nie no, on od początku nie był nagazowany - drożdże nie wyrobiły. Próbowaliśmy 100 lat temu u Gula przecież.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #125
            Może pomogłoby zaaplikowanie suchych drożdży, glukozy i zakapslowanie?
            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-02-22, 20:30.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #126
              Chyba, że takie drożdże, jak parę lat temu sugerował Carlbergowi Mapajak:

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
              Czy brałeś pod uwagę ewentualność dofermentowania tak mocnego piwa drożdżami winnymi, gdy piwne już ustaną ze względu na wysokie stężenie alkoholu?

              Ale ja bym nic nie ruszała - fajna nalewka wyszła
              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-02-22, 20:48.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #127
                Sacharomyces baianus wyrobią się z nagazowaniem nawet przy 20% alkoholu.

                Comment

                • CarlBerg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.09
                  • 968

                  #128
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Sacharomyces baianus wyrobią się
                  Dobra, to bierz Krzysiu litra tego Baianus i dymaj do nas - masz blisko ;-)
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • WES
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.11
                    • 111

                    #129
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    od początku nie był nagazowany - drożdże nie wyrobiły
                    Napewno był nagazowany.
                    -
                    Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #130
                      Wujku WESie, pewnie Carlberg te nagazowane rozdawał wybrańcom i nie załapałam się do tego grona
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • CarlBerg
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.09
                        • 968

                        #131
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Wujku WESie, pewnie Carlberg te nagazowane rozdawał wybrańcom i nie załapałam się do tego grona
                        Nie musisz się martwić, bo po odgarnięciu ostatnich pająków okazało się, że zamiast oczekiwanych tam lekkich ciemnych wysłodzin po porterku jest ... 20 bączków Portera 36 Blg

                        Zakapslowane czarnymi kapslami, przetrwały (a przynajmniej część). Dziś zdecydowałem się naruszyć znalezisko i syknęło spod kapsla. Piany malutko, prawie wcale, ale bąbelki są i piwo jest lekko nagazowane. Wygląd i smak - trudno opisać. Ciężkie, lejące się po ściankach pokala jak madera czy porto ... Kolor głęboka wiśnia, bardzo klarowne. Smak - z pewnością to piwo a nie nalewka ... Przytłaczający smak orzechów włoskich i karmelowej goryczy. Dałem radę pokalowi - jestem bardzo zadowolony
                        Ostatnia zmiana dokonana przez CarlBerg; 2011-02-23, 20:26. Powód: nowy węgiel
                        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                        Comment

                        • dreads
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.09
                          • 520

                          #132
                          Ja pierniczę, chyba już wiem co uwarzę w przyszłym roku

                          Zazdraszczam, takie znalezisko, to jak wygrana w totka!

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #133
                            Porterek jeszcze jest i ma się bardzo dobrze - zawiesisty, słodki, śliwkowo-orzechowy - do picia w kieliszkach. Degustacja maleństwa nastąpiła z okazji urodzin moich i wykonawcy tego cuda - następna w 2014 na dziesięciolecie uwarzenia

                            Oprócz 36-stki próbowaliśmy innych staruchów i też bardzo zacnie wypadły
                            Attached Files
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • CarlBerg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.09
                              • 968

                              #134
                              Piąteczek, piątunio, sprzątanie garażu i niespodzianka ... Po 19 latach wylazły portery
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 24013

                                #135
                                Kto to się przebudził :d opisuj wrażenia z degustacji
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Fuller's, Vintage Ale 2019
                                  darekd
                                  O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

                                  Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
                                  2024-11-23, 23:51
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Siglufjörður, Vetrarbraut 8-10, Segull 67 Brewery
                                  Serokomlak
                                  Siglufjörður - miast(eczk)o (niespełna 1,2 tys. mieszkańców) - najbardziej wysunięte na północ w Islandii, na półwyspie Tröllaskagi, na brzegu fiordu o tej samej nazwie, który łączy się z Oceanem Arktycznym. Siglufjörður otaczają szczyty górskie sięgające 900–950 m n.p.m.
                                  ...
                                  2024-10-06, 01:35
                                • darekd
                                  Pinta Barrel, Immensity
                                  darekd
                                  Imperialny stout z kawą, wanilią i syropem klonowym.

                                  Ekstrakt 35% (!),
                                  Alk. 13,0%

                                  Uwarzone w kooperacji z browarem Forager (Rochester – Minesota – USA).
                                  18 miesięcy w beczce po bourbonie Heaven Hill, w którym następnie leżakował syrop klonowy

                                  https...
                                  2022-02-27, 00:22
                                • darekd
                                  Dreykorn, Laufer Kellerbier
                                  darekd
                                  Browar z urokliwego miasteczka Lauf an der Pegnitz koło Norymbergii w Środkowej Frankonii.

                                  Keller, 5,2% alk.

                                  Aromat - słodowy z drożdżami - słodsze dojrzałe owoce (pigwa, jabłko), chleb, lekkie tony miodowe
                                  Piana - wyższa, zwarta, trwałość średnia, dłuższa...
                                  2021-04-29, 22:31
                                • darekd
                                  Memminger, Gold
                                  darekd
                                  Przemysłowy browar ze Szwabii (Bawaria) przy granicy z Badenią Wirtembergią. Na opakowaniu (u mnie puszka) alpejskie szczyty, ale do nich z Memmingen jeszcze dobry kawałek. Góry i bardzo proste wzornictwo wróży produkt, który o Alpach przypomina w różnych marketowo-dyskontowych miejscach na...
                                  2020-09-23, 22:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...