Zdobywając wysokie szczyty ( Porter 36 Blg )

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #16
    Zatkało mnie.
    Chyba nigdy nie zdobędę się na odwagę by taki wyczyn był moim udziałem.
    W szczególności podoba mi się ta fotka z kuflem drożdży. Poproszę o wielkoformatową postać, na tapetę
    Za dwa lata rozbijam namiot pod Twym browarem i czekam na okazję, by się załapać
    Last edited by slado; 2004-04-19, 11:00.

    Comment

    • elroy
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 359

      #17
      slado napisał(a)

      Za dwa lata rozbijam namiot pod Twym browarem i czekam na okazję, by się załapać
      Hehe CarlBerg niebawem zacznie żałować, że sie pochwalił tym porterkiem
      www.piwo.org

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10780

        #18
        CarlBerg napisał(a)
        Kolejny etap to wysładzanie - uzyskałem dziś 22 litry Portera 20 Blg,
        czy to oznacza że młóto z filtra dajesz do gara z wodą i zacieranie trwa od nowa
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • yureck
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.02
          • 20

          #19
          anteks napisał(a)
          czy to oznacza że młóto z filtra dajesz do gara z wodą i zacieranie trwa od nowa
          płucze dalej wodą

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #20
            Czy brałeś pod uwagę ewentualność dofermentowania tak mocnego piwa drożdżami winnymi, gdy piwne już ustaną ze względu na wysokie stężenie alkoholu?

            Comment

            • CarlBerg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.09
              • 968

              #21
              yureck napisał(a)
              płucze dalej wodą
              Dokładnie - po przefiltrowaniu większości brzeczki ( nie do końca ) zalewam śrutę ( w filtrze ) gorącą wodą 80'C i filtruję-wysładzam dalej. Dzięki temu uzyska się z 5 kg słodu np. 28 litrów brzeczki, która później gotując się i chmieląc trochę wyparuje. Pozostanie np. 23-25 litrów o gęstości 13-15 Blg.

              Co do temperatury - jest nadal odpowiednia. Mam 16-20'C, jeszcze da się spokojnie nastawić kilka warek. W razie czego fermentory stawiam na chłodnych kaflach podłogowych, co obniża temperaturę o nawet kilka stopni.
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • yureck
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.02
                • 20

                #22
                mapajak napisał(a)
                Czy brałeś pod uwagę ewentualność dofermentowania tak mocnego piwa drożdżami winnymi, gdy piwne już ustaną ze względu na wysokie stężenie alkoholu?
                To można tak robić??
                Co z tego by wyszło??

                Comment

                • CarlBerg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.09
                  • 968

                  #23
                  Mateusz, zaskoczyłeś mnie - tego nie brałem pod uwagę. Jeżeli możesz, to proszę opisz swoje doświadczenia - zawsze można podyskutować na ten temat.
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • yureck
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.02
                    • 20

                    #24
                    CarlBerg napisał(a)

                    Co do temperatury - jest nadal odpowiednia. Mam 16-20'C, jeszcze da się spokojnie nastawić kilka warek. W razie czego fermentory stawiam na chłodnych kaflach podłogowych, co obniża temperaturę o nawet kilka stopni.
                    Takiemu to dobrze
                    u mnie jest koło 24 stopni.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #25
                      CarlBerg napisał(a)
                      Mateusz, zaskoczyłeś mnie - tego nie brałem pod uwagę. Jeżeli możesz, to proszę opisz swoje doświadczenia - zawsze można podyskutować na ten temat.
                      Można pójść dwiema drogami.
                      Albo użyć drożdży neutralnych smakowo np. szampanskich tylko w celu dofermentowania brzeczki albo wręcz przeciwnie - silnie aromatyzujących w celu uzyskania ciekawych efektów smakowo-zapachowych.

                      Ja używałem swego czasu drożdży Tokaj do dofermentowania mocnego ale. Po zadaniu drożdży fermentacja wyraźnie ruszyła a stężenie końcowe spadło z 9-u do 7-u st. Blg. Co do bukietu to w zapachu wyczuwalny był akcent świeżych winogron.

                      Comment

                      • Ka_Dar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.03
                        • 248

                        #26
                        yureck napisał(a)
                        To można tak robić??
                        Można eksperymentować z różnymi drożdżami.
                        I to jest piękne w piwowarstwie domowym.

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #27
                          Jędruś, zdradź jeszcze tajemnicę jak chmieliłeś tego rekordowego, pierwotnego portera?
                          Za tydzień chyba nastawię podobnego choć na pewno nie tak gęstego.
                          Może jakieś 26-28'Blg
                          Last edited by slado; 2004-04-19, 19:10.

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #28
                            O ile moje zapiski są poprawne :

                            - 20 gram "Magnum"
                            - 30 gram "Lubelskiego"

                            Przed chwilą zmierzyłem Balling. Z gęstości 36 zeszło do ok. 19 Blg. Smak słodko-gorzkiego cukierka. Drożdże wciąż jeszcze pracują, co widać było w rurce przy pomiarze areometrem. Może dojdzie do 17 Blg - okaże się za kilka dni. Więcej nie daję.
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • Zdrój
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2001.05
                              • 284

                              #29
                              Brawo !

                              Po prostu jestem pod wrażeniem wyczynu Carlberga, a może nawet bardziej pod wrażeniem wciągającego sposobu, w jaki to wszystko nam zaprezentował.
                              Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #30
                                Jutro zlewanie Portera'36 na cichą fermentację.
                                Tymczasem powstał projekt etykiety ... Może to tak będzie wyglądało ?
                                Attached Files
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X