Zdobywając wysokie szczyty ( Porter 36 Blg )

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    #31
    CarlBerg napisał(a)
    Jutro zlewanie Portera'36 na cichą fermentację.
    Wrzuć kilka fotek Fajnie musi wyglądać baniak z czarnym porterkiem
    www.piwo.org

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #32
      Zmierzyłem przed chwilą Balling. Jak widac na foto, piwo zeszło do 17 Blg. Zakładając że miało 36-38 Blg można stwierdzić, że osiągnęło/przekroczyło 10% zawartości alk. Jest bardzo dobre, słodkości jakby zanikały na rzecz smaku słodu i chmielu. Może jednak dam mu poleżeć w fermentorze jeszcze do niedzieli ?

      Co by nie gadać - będzie to trunek dla twardzieli
      Attached Files
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • burar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.09
        • 238

        #33
        CarlBerg napisał(a)
        Jutro zlewanie Portera'36 na cichą fermentację.
        Tymczasem powstał projekt etykiety ... Może to tak będzie wyglądało ?
        Niech zgadnę ! Trzeci od lewej to Ty, Jędrek ?!
        Grodziski Browar Domowy

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #34
          CarlBerg napisał(a)
          Jutro zlewanie Portera'36 na cichą fermentację.
          Tymczasem powstał projekt etykiety ... Może to tak będzie wyglądało ?
          Ja się nie zgadzam, ta etykieta jest seksistowska
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Ka_Dar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.03
            • 248

            #35
            CarlBerg napisał(a)
            Może jednak dam mu poleżeć w fermentorze jeszcze do niedzieli ?
            Niech sobie poleżakuje.

            Comment

            • CarlBerg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.09
              • 968

              #36
              Marusia napisał(a)
              Ja się nie zgadzam, ta etykieta jest seksistowska
              To może taka ?
              Attached Files
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Hehe, niezłe
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • CarlBerg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.09
                  • 968

                  #38
                  Porterek '36 ma obecnie 16,5 Blg. Tendencja spadkowa zatrzymała się, zatem pora na cichą fermentację. Tu pytanie do znawców tematu - w szczególności Ka_Dara i innych, którzy wypraktykowali "wspinaczkę"

                  Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • oryks
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.01
                    • 297

                    #39
                    Z dokładnością ile gramów ekstraktu na litr piwa to się nie odważę zaproponować. Jednak byłbym raczej oszczędny, duże nagazowanie jakoś mi nie pasuje do takiego piwa a pianę przy tej gęstości i tak będzie miało.
                    W moich ostatnich 3 warkach każdorazowo zmniejszałem ilość ekstraktu do butelek, doszło do jednej płaskiej łyżeczki na litr czyli tyle co cukru. To z powodu nadmiaru nagazowania i piany od czasu jak stosuję właśnie suchy ekstrakt. Oczywiście piwa były odfermentowane "do końca" i po cichej fermentacji ( tak, tak ostatnio ją stosuję chociaż sam nie wiem po co - presja środowiska).

                    Comment

                    • Rolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 1038

                      #40
                      CarlBerg napisał(a)
                      To może taka ?
                      Po szklanie i na rusztowanie?

                      Comment

                      • Ka_Dar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.03
                        • 248

                        #41
                        CarlBerg napisał(a)
                        Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
                        W cichej fermentacji śmiało możesz potrzymać miesiąc albo dłużej.
                        Przed butelkowaniem dodaj suchego ekstraktu/glukozy (cukru ) w ilości takiej jak dawałeś dotychczas.

                        Comment

                        • mirkap
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.07
                          • 75

                          #42
                          a jakich drożdży użyłeś do tej 36?

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #43
                            Mirkap - jesteś leń i nie chce Ci się poczytać od początku

                            Użyłem drożdży SafAle z trzeciego odzysku - pół litra mocno pracującej gęstwy ( jest też foto )
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • lukuj
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.07
                              • 320

                              #44
                              CarlBerg napisał(a)
                              Porterek '36 ma obecnie 16,5 Blg. Tendencja spadkowa zatrzymała się, zatem pora na cichą fermentację. Tu pytanie do znawców tematu - w szczególności Ka_Dara i innych, którzy wypraktykowali "wspinaczkę"

                              Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
                              Ciekawe czy drożdże zatrzymały się z powodu braku substratu czy poziomu alkoholu (12,5% v/v to sporo...). Przed rozlewem spróbowałbym rozcienczyć piwo i zadać drożdżami - jeśli zaczną pracować to znaczy że jeszcze mają co jeść. Wtedy kilka butelek zakapslowałbym bez dodatku glukozy.
                              Pozdrawiam,
                              KETTLER brewery
                              www.lukuj.republika.pl

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #45
                                Myślę, że zatrzymanie pracy było w tej sytuacji naturalne, drożdże poradziły sobie dobrze. Spadek z 36 ( a może i 38,5 ? ) na 16,5 Blg to niezły wynik. Piłem tylko jedno tak gęste piwo - był to Porter '32 Ka_Dara. Było to piwo bardzo słodkie, co może świadczyć o podobnym - lub mniejszym odfermentowaniu. Tak czy owak będę eksperymentował - kilka bączków 0,33 zakapsluję z różnymi dawkami ekstraktu/glukozy/brzeczki. Jeżeli jednak ma ktoś jakies sugestie, to bardzo proszę o wpiski. Takie informacje przydadzą się wszystkim piwowarom chcącym warzyć gęste piwa.
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X