Zmierzyłem przed chwilą Balling. Jak widac na foto, piwo zeszło do 17 Blg. Zakładając że miało 36-38 Blg można stwierdzić, że osiągnęło/przekroczyło 10% zawartości alk. Jest bardzo dobre, słodkości jakby zanikały na rzecz smaku słodu i chmielu. Może jednak dam mu poleżeć w fermentorze jeszcze do niedzieli ?
Co by nie gadać - będzie to trunek dla twardzieli
Attached Files
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Porterek '36 ma obecnie 16,5 Blg. Tendencja spadkowa zatrzymała się, zatem pora na cichą fermentację. Tu pytanie do znawców tematu - w szczególności Ka_Dara i innych, którzy wypraktykowali "wspinaczkę"
Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Z dokładnością ile gramów ekstraktu na litr piwa to się nie odważę zaproponować. Jednak byłbym raczej oszczędny, duże nagazowanie jakoś mi nie pasuje do takiego piwa a pianę przy tej gęstości i tak będzie miało.
W moich ostatnich 3 warkach każdorazowo zmniejszałem ilość ekstraktu do butelek, doszło do jednej płaskiej łyżeczki na litr czyli tyle co cukru. To z powodu nadmiaru nagazowania i piany od czasu jak stosuję właśnie suchy ekstrakt. Oczywiście piwa były odfermentowane "do końca" i po cichej fermentacji ( tak, tak ostatnio ją stosuję chociaż sam nie wiem po co - presja środowiska).
CarlBerg napisał(a) Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
W cichej fermentacji śmiało możesz potrzymać miesiąc albo dłużej.
Przed butelkowaniem dodaj suchego ekstraktu/glukozy (cukru ) w ilości takiej jak dawałeś dotychczas.
CarlBerg napisał(a) Porterek '36 ma obecnie 16,5 Blg. Tendencja spadkowa zatrzymała się, zatem pora na cichą fermentację. Tu pytanie do znawców tematu - w szczególności Ka_Dara i innych, którzy wypraktykowali "wspinaczkę"
Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
Ciekawe czy drożdże zatrzymały się z powodu braku substratu czy poziomu alkoholu (12,5% v/v to sporo...). Przed rozlewem spróbowałbym rozcienczyć piwo i zadać drożdżami - jeśli zaczną pracować to znaczy że jeszcze mają co jeść. Wtedy kilka butelek zakapslowałbym bez dodatku glukozy.
Pozdrawiam,
Myślę, że zatrzymanie pracy było w tej sytuacji naturalne, drożdże poradziły sobie dobrze. Spadek z 36 ( a może i 38,5 ? ) na 16,5 Blg to niezły wynik. Piłem tylko jedno tak gęste piwo - był to Porter '32 Ka_Dara. Było to piwo bardzo słodkie, co może świadczyć o podobnym - lub mniejszym odfermentowaniu. Tak czy owak będę eksperymentował - kilka bączków 0,33 zakapsluję z różnymi dawkami ekstraktu/glukozy/brzeczki. Jeżeli jednak ma ktoś jakies sugestie, to bardzo proszę o wpiski. Takie informacje przydadzą się wszystkim piwowarom chcącym warzyć gęste piwa.
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment