Zdobywając wysokie szczyty ( Porter 36 Blg )

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    #31
    CarlBerg napisał(a)
    Jutro zlewanie Portera'36 na cichą fermentację.
    Wrzuć kilka fotek Fajnie musi wyglądać baniak z czarnym porterkiem
    www.piwo.org

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #32
      Zmierzyłem przed chwilą Balling. Jak widac na foto, piwo zeszło do 17 Blg. Zakładając że miało 36-38 Blg można stwierdzić, że osiągnęło/przekroczyło 10% zawartości alk. Jest bardzo dobre, słodkości jakby zanikały na rzecz smaku słodu i chmielu. Może jednak dam mu poleżeć w fermentorze jeszcze do niedzieli ?

      Co by nie gadać - będzie to trunek dla twardzieli
      Attached Files
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • burar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.09
        • 238

        #33
        CarlBerg napisał(a)
        Jutro zlewanie Portera'36 na cichą fermentację.
        Tymczasem powstał projekt etykiety ... Może to tak będzie wyglądało ?
        Niech zgadnę ! Trzeci od lewej to Ty, Jędrek ?!
        Grodziski Browar Domowy

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #34
          CarlBerg napisał(a)
          Jutro zlewanie Portera'36 na cichą fermentację.
          Tymczasem powstał projekt etykiety ... Może to tak będzie wyglądało ?
          Ja się nie zgadzam, ta etykieta jest seksistowska
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Ka_Dar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.03
            • 248

            #35
            CarlBerg napisał(a)
            Może jednak dam mu poleżeć w fermentorze jeszcze do niedzieli ?
            Niech sobie poleżakuje.

            Comment

            • CarlBerg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.09
              • 968

              #36
              Marusia napisał(a)
              Ja się nie zgadzam, ta etykieta jest seksistowska
              To może taka ?
              Attached Files
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Hehe, niezłe
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • CarlBerg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.09
                  • 968

                  #38
                  Porterek '36 ma obecnie 16,5 Blg. Tendencja spadkowa zatrzymała się, zatem pora na cichą fermentację. Tu pytanie do znawców tematu - w szczególności Ka_Dara i innych, którzy wypraktykowali "wspinaczkę"

                  Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • oryks
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.01
                    • 297

                    #39
                    Z dokładnością ile gramów ekstraktu na litr piwa to się nie odważę zaproponować. Jednak byłbym raczej oszczędny, duże nagazowanie jakoś mi nie pasuje do takiego piwa a pianę przy tej gęstości i tak będzie miało.
                    W moich ostatnich 3 warkach każdorazowo zmniejszałem ilość ekstraktu do butelek, doszło do jednej płaskiej łyżeczki na litr czyli tyle co cukru. To z powodu nadmiaru nagazowania i piany od czasu jak stosuję właśnie suchy ekstrakt. Oczywiście piwa były odfermentowane "do końca" i po cichej fermentacji ( tak, tak ostatnio ją stosuję chociaż sam nie wiem po co - presja środowiska).

                    Comment

                    • Rolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 1038

                      #40
                      CarlBerg napisał(a)
                      To może taka ?
                      Po szklanie i na rusztowanie?

                      Comment

                      • Ka_Dar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.03
                        • 248

                        #41
                        CarlBerg napisał(a)
                        Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
                        W cichej fermentacji śmiało możesz potrzymać miesiąc albo dłużej.
                        Przed butelkowaniem dodaj suchego ekstraktu/glukozy (cukru ) w ilości takiej jak dawałeś dotychczas.

                        Comment

                        • mirkap
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.07
                          • 75

                          #42
                          a jakich drożdży użyłeś do tej 36?

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #43
                            Mirkap - jesteś leń i nie chce Ci się poczytać od początku

                            Użyłem drożdży SafAle z trzeciego odzysku - pół litra mocno pracującej gęstwy ( jest też foto )
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • lukuj
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.07
                              • 320

                              #44
                              CarlBerg napisał(a)
                              Porterek '36 ma obecnie 16,5 Blg. Tendencja spadkowa zatrzymała się, zatem pora na cichą fermentację. Tu pytanie do znawców tematu - w szczególności Ka_Dara i innych, którzy wypraktykowali "wspinaczkę"

                              Za 2-3 tygodnie butelkowanie. Jak postąpić z piwem o tej gęstości ? Ile dodać suchego ekstraktu/glukozy do butelkowania ??
                              Ciekawe czy drożdże zatrzymały się z powodu braku substratu czy poziomu alkoholu (12,5% v/v to sporo...). Przed rozlewem spróbowałbym rozcienczyć piwo i zadać drożdżami - jeśli zaczną pracować to znaczy że jeszcze mają co jeść. Wtedy kilka butelek zakapslowałbym bez dodatku glukozy.
                              Pozdrawiam,
                              KETTLER brewery
                              www.lukuj.republika.pl

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #45
                                Myślę, że zatrzymanie pracy było w tej sytuacji naturalne, drożdże poradziły sobie dobrze. Spadek z 36 ( a może i 38,5 ? ) na 16,5 Blg to niezły wynik. Piłem tylko jedno tak gęste piwo - był to Porter '32 Ka_Dara. Było to piwo bardzo słodkie, co może świadczyć o podobnym - lub mniejszym odfermentowaniu. Tak czy owak będę eksperymentował - kilka bączków 0,33 zakapsluję z różnymi dawkami ekstraktu/glukozy/brzeczki. Jeżeli jednak ma ktoś jakies sugestie, to bardzo proszę o wpiski. Takie informacje przydadzą się wszystkim piwowarom chcącym warzyć gęste piwa.
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Fuller's, Vintage Ale 2019
                                  darekd
                                  O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

                                  Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
                                  2024-11-23, 23:51
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Siglufjörður, Vetrarbraut 8-10, Segull 67 Brewery
                                  Serokomlak
                                  Siglufjörður - miast(eczk)o (niespełna 1,2 tys. mieszkańców) - najbardziej wysunięte na północ w Islandii, na półwyspie Tröllaskagi, na brzegu fiordu o tej samej nazwie, który łączy się z Oceanem Arktycznym. Siglufjörður otaczają szczyty górskie sięgające 900–950 m n.p.m.
                                  ...
                                  2024-10-06, 01:35
                                • darekd
                                  Pinta Barrel, Immensity
                                  darekd
                                  Imperialny stout z kawą, wanilią i syropem klonowym.

                                  Ekstrakt 35% (!),
                                  Alk. 13,0%

                                  Uwarzone w kooperacji z browarem Forager (Rochester – Minesota – USA).
                                  18 miesięcy w beczce po bourbonie Heaven Hill, w którym następnie leżakował syrop klonowy

                                  https...
                                  2022-02-27, 00:22
                                • darekd
                                  Dreykorn, Laufer Kellerbier
                                  darekd
                                  Browar z urokliwego miasteczka Lauf an der Pegnitz koło Norymbergii w Środkowej Frankonii.

                                  Keller, 5,2% alk.

                                  Aromat - słodowy z drożdżami - słodsze dojrzałe owoce (pigwa, jabłko), chleb, lekkie tony miodowe
                                  Piana - wyższa, zwarta, trwałość średnia, dłuższa...
                                  2021-04-29, 22:31
                                • darekd
                                  Memminger, Gold
                                  darekd
                                  Przemysłowy browar ze Szwabii (Bawaria) przy granicy z Badenią Wirtembergią. Na opakowaniu (u mnie puszka) alpejskie szczyty, ale do nich z Memmingen jeszcze dobry kawałek. Góry i bardzo proste wzornictwo wróży produkt, który o Alpach przypomina w różnych marketowo-dyskontowych miejscach na...
                                  2020-09-23, 22:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...