Podobno dzisiaj jest... Dzień Piwowara! Wszystkim Piwowarom życzę wszystkiego najlepszego - dobrego słodu, pachnącego chmielu, zdrowych drożdży i czystej wody!
Ile to człowiek ciekawych rzeczy się dowie z Forum.
Wstukałem hasło "dzień piwowara" i sowiedziałem się, że dziś mamy także:
Dzień Mleka
Międzynarodowy Dzień Dzieci Zaginionych
Dzień działacza Kultury i Drukarza
Wszystkim piwowarom, mleczarzom i mlekopijcom, zaginionym dzieciom, a najbardziej działaczom kultury i drukarzom-najlepszego!
Wy też macie swoje świeto
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
elroy napisał(a) A swoją drogą, jaki jest polski patron Piwowarów?
Znalazłem: św. Wieńczysław, św. Florian, św. Medard z Noyon.
Może uznamy jakiegoś jednego?
Florian to chyba raczej bardziej patron strażaków i kominiarzy, Wieńczysław kojarzy mi się z powieściami Niziurskiego (znanym włamywaczem Wieńczysławem Nieszczególnym), zaś Medard tak jakoś nie brzmi po polsku ... Wybór byłby trudny
breslauer napisał(a) Florian to chyba raczej bardziej patron strażaków i kominiarzy, Wieńczysław kojarzy mi się z powieściami Niziurskiego (znanym włamywaczem Wieńczysławem Nieszczególnym), zaś Medard tak jakoś nie brzmi po polsku ... Wybór byłby trudny
Chodzi właśnie o to, że wszyscy wyżej wymienieni święci są opisywani jako patroni piwowarstwa
Jest ich zresztą dużo więcej, wystarczy na google wpisać 'patron piwowarów'
To niech i ja dołączę się do życzeń i toastu dla piwowarów, szczególnie domowych. Samych udanych i smacznych warek!
A tak na marginesie to mam na swoim kompie taki programik-kalendarzyk pod nazwą WITAJ! 2000. Podaje on w zakładce "okolicznościowe", że dziś też obchodzi się Dzień Stemplarza
Skoro jest takie święto, trzeba wznieść toast za piwowarów !
Za niepohamowaną inwencję przy warzeniu i aby końcowy efekt zawsze przekraczał oczekiwania!
Pepek napisał(a) To niech i ja dołączę się do życzeń i toastu dla piwowarów, szczególnie domowych. Samych udanych i smacznych warek!
A tak na marginesie to mam na swoim kompie taki programik-kalendarzyk pod nazwą WITAJ! 2000. Podaje on w zakładce "okolicznościowe", że dziś też obchodzi się Dzień Stemplarza
Myślałem ,że spadnę z fotela.Dzień Stemplarza
Trzeba wypić więc jakiś domowy wyrób.Potem poczekam na życzenia i... prezent
Za wszystkich Piwowarów!
Wszystkim piwowarom, mleczarzom i mlekopijcom, zaginionym dzieciom, a najbardziej działaczom kultury i drukarzom-najlepszego!
Piwowarem nie jestem, ale to "najbardziej" mnie jak najbardziej dotyczy. Minister Kultury nadał mi otóż tytuł i odznakę "Zasłużony Działacz Kultury".
To tylko honorowe wyróznienie. Nawet zniżki na tramwaj za to nie mam...
Zdrowie obchodzących swój dzień
Już 25 maja obchodzimy Dzień Piwowara. Z tej okazji od mamy dla Was darmową wysyłkę. Opcja dotyczy zamówień przedpłaconych i wysyłki UPSem do 30 kg.
Akcja potrwa do odwołania, co oznacza, że może się skończyć za parę godzin, a może i potrwać dłużej.
Zapraszamy do składania...
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
Comment