Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
25 maja - Dzień Piwowara
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria Wyświetlenie odpowiedziJest luka! Zmobilizujmy się i wystąpmy o ustanowienie Dnia Piwa, Piwosza czy czegoś w tym stylu.
Jeśli chodzi o patrona polskiego piwa, to według mnie powinien to być pierwszy król Polski Bolesław Chrobry - nazywany przez Niemców (w kronice Thietmara) piwoszem, ze względu na swoje zamiłowanie do piwa. Jak było wcześniej nie wiemy dokładnie, ale Chrobry musiał mieć browar królewski (książęcy) zaopatrujący dwór. Może można też z tego okresu wysnuć dzień piwosza. A i ciekawy wierszyk "Napis na kuflu" napisał Syrokomla:
Niemcy nam chcieli ukraść Kopernika:
Z przywłaszczonego odarto ich blasku,
Chcieli nam dowieść że piwo wynika,
Z ich wynalazku.
Ale w Dytmara pismach zostawiona
Pamiątka stara, kronikarska, żywa,
Bolesław Wielki przyjmował Ottona
Kufelkiem piwa.
Comment
-
-
Ze względu na umiłowanie ustawodawcy do symboliki to odwołanie do czasów birtrunkera byłoby chyba właściwsze...
Comment
-
-
Piwa dla wszystkich piwowarów! I połamania śrutowników
I mała zagadka: który polski król i kiedy ustanowił takie prawo:
"postanawiamy (król) poddanych naszych gdziekolwiek w królestwie znajdujących się, panów dóbr i ich poddanych, zachować w tej wolności, że wolno każdemu piwa i inne napoje skądkolwiek brać i sprowadzać oraz we wsiach i innych miejscach dzierżenia (ditionis) ich warzyć lub warzyć kazać i skądkolwiek woleli albo chcieli wziąść, mieć je, szynkować i używać swobodnie bez wszelkiej obawy zakazu, zajęcia lub kary ze strony naszej (króla) lub naszych starostów."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria Wyświetlenie odpowiedziJest luka! Zmobilizujmy się i wystąpmy o ustanowienie Dnia Piwa, Piwosza czy czegoś w tym stylu.
Comment
-
-
W googlach nie ma. Trza więc samemu pokombinować:
Kazimierz Wielki a może Zygmunt Stary
Zbłaźniłem się?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi"postanawiamy (król) poddanych naszych gdziekolwiek w królestwie znajdujących się, panów dóbr i ich poddanych, zachować w tej wolności, że wolno każdemu piwa i inne napoje skądkolwiek brać i sprowadzać oraz we wsiach i innych miejscach dzierżenia (ditionis) ich warzyć lub warzyć kazać i skądkolwiek woleli albo chcieli wziąść, mieć je, szynkować i używać swobodnie bez wszelkiej obawy zakazu, zajęcia lub kary ze strony naszej (króla) lub naszych starostów."
Comment
-
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Z okazji Międzynarodowego Dnia Piwowara życzę wszystkim domowym browarnikom (i nie tylko domowym ) samych udanych warek
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Comment
-
-
Wszystkiego najlepszego wszystkim piwowarom
I do tego dziś jest Dzień Ręcznika - http://www.towelday.org/JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Smacznych piwŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment