czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
fermentacja ciągła
Collapse
X
-
Odp: fermentacja ciągła
mirkap napisał(a)
czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
Pozdrawiam,KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl -
Odp: fermentacja ciągła
mirkap napisał(a)
czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
świeżą FJCPŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
porównanie do herbaty chyba trochę nieadekwatne jako że z fusów trudno jest coś jeszcze wycisnąć (poza wróżbami i lurą studencką) a drożdże są jak najbardziej skore do dalszej pracy
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Odp: fermentacja ciągła
mirkap napisał(a)
... i brudy na ściankach ...Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Według mnie te brudy mogą być zagrożeniem, może pomóc w zakarzeniu piwai.
Ja jednak zawsze zlewam drożdze, czyszcze fermentor. Międzyczasie brudy z drożdzy zdążą opaść na dno. Myślę,że te drobne zabiegi zmniejszą szanse zakażenia brzeczki."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Makaron napisał(a)
Według mnie te brudy mogą być zagrożeniem, może pomóc w zakarzeniu piwai.
Ja jednak zawsze zlewam drożdze, czyszcze fermentor. Międzyczasie brudy z drożdzy zdążą opaść na dno. Myślę,że te drobne zabiegi zmniejszą szanse zakażenia brzeczki.
Osobiście proponowałbym zakupu drugiego - na zmianę, koszta nie za duże a problem rozwiąże się samComment
-
Odp: Odp: fermentacja ciągła
kangurpl napisał
Jak robisz sobie herbatę to też do brudnej szklanki?
W dawnych czasach często tak robiono. Było nawet takie przysłowie, że z nowej kadzi piwo nie wychodzi.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)
50% słód pszeniczny
50% słód pilzeński
Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition
BLG początkowe...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment