Fermentacja spontaniczna, czyli jak zrobić lambic ...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • podlas
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.02
    • 39

    #16
    Krzysiu napisał(a)
    Zapomniałem o jednym - jest możliwośc zaszczepienia brzeczki drożdżami bytującymi na jakichś owocach, np. porzeczkach czy winogronach (rodzynkach). To już są prawdziwe drożdże Saccharomyces cerevisiae, pewnie posiadające jakoweś pierwotne cechy.
    Robiłem kiedyś wino z winogron,bez drożdży winnych.Winogrona przepuściłem przez sokownik,rozlałem na dwa balony.Kilka dni wcześniej przygotowałem dwie matki drożdżowe,jedną z pogniecionej kiści winogron ,cukru i troche wody ,drugą z kilku pogniecionych śliwek węgierek.Cukier w obu balonach dodawałem w tej samej ilości.wina różniły się od siebie ,fermentacja w balonie na śliwkach była intensywniejsza a wino mocniejsze.

    Comment

    • Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

      #17
      Temat widzę dawno nieporuszany. Dużo więcej znalazłem o tym na piwo.org, wspaniały eksperyment kilku użytkowników forum.
      Mam jednak pytanie związane z tym tematem.
      Jakiś czas temu nastawiłem niechmieloną brzeczkę (około 1l) z zesłodowanego przez siebie jęczmienia i wrzuciłem do tego skórki z jabłek z ekologicznego sadu. Dopiero po tygodniu pokazały się drożdże w postaci pianki na powierzchni. Smak był dość ciekawy, lekko kwaskowaty, ale przyjemny.
      Następnie zrobiłem 6l brzeczki i wlałem tamto w całości gdy ostygła. Burzliwa trwała jakieś 3-4 dni. Zrobiłem to również na swoim słodzie pszeniczno-jęczmiennym (więcej pszenicznego), bo miałem zboże za darmo (inaczej bym się nie bawił w słodowanie). Tym razem chmieliłem delikatnie i ma mniej przyjemny, kwaskowaty smak. Taki drapiący w gardło, jakby lekko octowy, ale pozostaje bez zmian. Zdecydowanie nieudane piwo, ale spróbuję raz jeszcze na lepszym słodzie. Tamten zaczął lekko pleśnieć w trakcie, bo go nie przypilnowałem, więc przerwałem kiełkowanie.
      Czy piwo, które powstanie w ten sposób, będzie miało podobną kulturę drożdży jak w takim fermentowanym spontanicznie na drożdżach z powietrza? Wiem, że w powietrzu biorą się z owoców, ale może na owocach jest więcej niepożądanych? I czy zaszczepianie drożdżami z winogron, śliwek, czy jabłek da te same efekty?

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Kamil97
        Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
        Kamil97
        Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
        W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
        2023-04-05, 16:59
      • darekd
        Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
        darekd
        Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
        2024-07-21, 23:26
      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

        Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-07, 23:16
      • darekd
        Znojemský městský, Sauvin
        darekd
        Browar z południowych Moraw:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%BD-pivovar

        Piłem to piwo "w gościach" więc nie było jak dokładnie zapisać/opisać,...
        2023-12-14, 16:24
      • RomaNzRumunii
        Vienna lager bardzo wolną fermentacja
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
        2022-01-25, 16:05
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...