Przerwa letnia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal_
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 7

U mnie właśnie najwięcej piwa warzy sie w lecie, tylko dlatego że mam wtedy więcej czasu. A temperatury w piwnicy sa calkiem przyzwoite od 16' do 20' więc problemów nie ma

Comment

• Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

BIGB-a zaopatrzona 21 warkami - zaprzestaje warzenia przy najmniej do końca września...

Comment

• wojtek1
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.02
        • 118

My browar jakieś 2 miesiące temu przenieśliśmy na działkę gdzie jest piwnica. Ale bez względu na to i tak byśmy uprawiali ten proceder nawet w bloku. W razie niepowodzenia "temperaturowego" było by przykro wylać, ale do odważnych i twardych świat należy.

Pozdrawiam i

Comment

• Archer
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.09
          • 217

Ja mam w piwnicy starą niedziałającą lodówkę. Wstawiłem tam fermentor i raz na dobę wymieniam takie litrowe plastikowe wiaderka z zamrożoną wodą. System daje od 11 do 16 stopni wewnątrz lodówki...

Comment

• Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

Jest nadzieja, że tego lata przez pewien czas temperatura nie przekroczy 20 stopni C. Wtedy będzie można coś zrobić, bo w przeciwnym wypadku szkoda czasu i pieniędzy.
            "All the good things for those who wait"

Comment

• bury_wilk
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 2655

Na razie wygląda na to, że można zaryzykować ze sporą nadzieją na sukces. Gorąco się zrobi za trzy tygodnie, bo wtedy zaczyna mi się urlop i potrzebuję ładnej pogody .

Lubię kiedy się zieleni
              Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

piwo letnie

Moja pierwsza warka rok temu to wlasnie byla w szczycie najwiekszych upalow. Kupilem podstawki pod donice, wlozylem tam fermentator, nalalem wody do podstawki. Na fermentator nakladalem mokry recznik, pod spodem jeszcze wklady do lodowki turystycznej zmieniane 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Piwo wyszlo ogolnie dobre, mialem tylko zastrzezenie, ze postepujac wedlug instrukcji piwo z brewkita wychodzi troche "ubogie w promile" i wartosci smakowe, najlepiej uzywac mniejszej ilosci wody(teraz moze sie to zmienilo, nie wiem, dawno nie robilem piwa z brewkita). Obecne lato nie zanosi sie na "gorace" wiec warzenie poza malymi przerwami nie bedzie wstrzymane, tym bardziej ze od maja tam gdzie kupuje slody, ceny spadly na ten surowiec o 30 %

PS Dla tych co "odczuwaja" stres robienia piwa w wakacje polecam ogladniecie "browaru" sprzed kilkuset lat z centrum upalnej Afryki : http://wiem.onet.pl/wiem/008ef2.html

Comment

• may
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.01
                  • 1508

Na letni sezon szykuje dwie warki - piwa owocowe. A fermentować je będę w piwniczce (18 st.C).
                  W zeszłym roku w lipcu i sierpniu warzyłem piwa: wiśniowe i jabłkowo-cynamonowe.
                  Piwa wręcz udane

Comment

• Archer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.09
                    • 217

A mógłbyś podpowiedzieć nieco jak robi się piwo wiśniowe i jabłkowo cynamonowe ?

Comment

• may
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.01
                      • 1508

Receptura jest niezwykle prosta.Jeżeli nie masz nic przeciwko temu wyslę receptury na PW.

Comment

• Archer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.09
                        • 217

To dawaj, czekam...

Comment

• Hannibal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 1426

Ja to jednak uważam, że można sobie zrobić kilkumiesięczny urlop w warzeniu piwa. Człowiek po takiej przerwie jest pełen świeżości, wigoru, no i nowych pomysłów. Przecież tyle jest w całym roku czasu, a umiarkowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
                          "All the good things for those who wait"

Comment

• elroy
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 359

Hannibal napisał(a)
                            Ja to jednak uważam, że można sobie zrobić kilkumiesięczny urlop w warzeniu piwa. Człowiek po takiej przerwie jest pełen świeżości, wigoru, no i nowych pomysłów. Przecież tyle jest w całym roku czasu, a umiarkowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
                            Czy ja wiem? Osobiście gdy długo nie warzę, gubię organizację i źle mi się pracuje.
                            W planie pszeniczne (jeśli dobrze pójdzie mi słodowanie) i jasne Ale
                            Niestety nie mogę sobie wyobrazić braku warzenia przez kilka miesięcy
                            Ostatnia zmiana dokonana przez elroy; 2004-07-06, 14:08.
                            www.piwo.org

Comment

• mjp
                              † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                              • 2004.02
                              • 954

Ja tam nie wiem. Postanowiłem zrobić sobie przerwę letnią, ale jestem bliski załamania i nastawienia jakiegoś piwa. W sumie nie jest specjalnie gorąco, może się uda. No i to warzenie..... Przecież to NAŁÓG!! Za wszystkich nałogowców
                              Maciek
                              Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

• CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

Co ma się nie udać ! Nie ma jak młode "pilźnieńskie" spijane w sierpniowe wieczory przy grill'u. Paluszki lizać
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

Przetwarzanie...
                                X