Ja dopiero zaczynam (druga warka w fermentorze) więc na pewno nie zrobię sobie przerwy letniej. Będę jechał po prostu na drożdżach górnej fermentacji i modlił się żeby lato nie było zbyt ciepłe
Przerwa letnia
Collapse
X
-
Założenie, jest takie, że teraz lato nie będzie ciepłe, a przynajmniej w Warszawie, a potem będzie ciepłe, przynajmniej nad morzem...
...czekamy już tylko na dostawę surowców...
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
macie piękne problemy - u mnie w górach temepratura jak na raize raz podniosla sie w domu do magicznej granicy 21 stopni, w kuchni pod stołem panuje caly czas 17-18 st. Więc przerwa letnia jest wykluczona .
Pozdrawiam wszystkich nałogów
Józek (po 16 warkachNa razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)
Comment
-
-
No a nasze plany związane ze zrobieniem przerwy letniej nieco się komplikują.
Najpierw była taka mała wareczka (ups to tajemnica) a teraz w związku z planowanym przejęciem od Lukuja (thank you from the mountain) nieco gęstwy drożdżowej WLP300 znowu będzie co robić
No ale ostatecznie mozna uznać, że lata w tym roku nie mabigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Chyba muszę się zgodzić, że w tym przypadku umiar nie jest cnotą. Chciałem się jakoś tym pocieszyć, że nie mam w pokoju odpowiedniej temperatury na warzenie. W ostatnich dniach zrobiło się chłodniej i miałem właśnie zabrać się do roboty, a tu prognoza mówi, że temperatura znowu przekroczy 25 stopni. Jak bym mieszkał poza Warszawą, to może by się jeszcze jakoś udało, ale na Powiślu (które przypomina kotlinkę) to raczej wykluczone. Cóż, trzeba myśleć w perspektywie o przeprowadzce na działkę i oprócz porządnego domu, o wybudowaniu dużej piwnicy, gdzie miejsca byłoby pod dostatkiem."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Witam
Wykonałem pojemnik styropianowy na fermentor.
W pojemniku sa 2 butelki plastikowe 1.5L z lodem, wymieniane co okolo 12godzin.
W fermentorze jest brzeczka 13 blg zadana drożdżami Braupartnera w niedziele 21:00.
Poniedzialek 23:30 piana drożdżowa.
Wtorek 24:00, piany już niema, sprawdzam 12.5blg, temperatura brzeczki
11C (temperatura otoczenia 21.5C)
Zostawiłem otwarty pojemnik aby sie podgrzał.
Ide spać.
Comment
-
-
Hannibal napisał(a)
Cóż, trzeba myśleć w perspektywie o przeprowadzce na działkę i oprócz porządnego domu, o wybudowaniu dużej piwnicy, gdzie miejsca byłoby pod dostatkiem.Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
Warek napisał(a)
Witam
Wykonałem pojemnik styropianowy na fermentor.
W pojemniku sa 2 butelki plastikowe 1.5L z lodem, wymieniane co okolo 12godzin.
Comment
-
-
Odp: Przerwa letnia
Marusia napisał(a)
Jestem ciekawa, ilu z Was stosuje przerwę letnią związaną ze zbyt wysokimi temperaturami - kto zaś warzy cały rok będąc w posiadaniu schładzarek. A najbardziej interesuje mnie, czy ktoś warzy piwo bez dodatkowego sprzętu schładzającego i jakie są tego efekty?
Moje pytanie spowodowane jest tym, że popadłam już w nałóg warzenia, więc za bardzo przerwy takiej długiej sobie nie wyobrażam, a możliwości na usprzętowienie też za bardzo nie mam.
Jest to niejako kontynuacja tego tematu"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Comment
-
-
Tak myślę sobie, że nie temperatura a ilość różnorakiej maści mikrobów w powietrzu jest główną przeszkodą przy warzeniu porą letnią. Ba! Lato chłodniejsze i bardziej deszczowe może okazać się bardziej ryzykowne niż gorące i suche. Dla dzikusów krążących w otoczeniu to właściwie bez różnicy czy mamy 20 czy 30'C.
Nie warzę na razie z innych, bardziej prozaicznych przyczyn.
Comment
-
-
Mikroby owszem, na szczęście chociaż owadów mamy mało tego lata Wczoraj postawiłam koło balkonu brzeczkę do chłodzenia (przez całą noc temperatura spadła do 45 st. ) i przykryłam ją tiulowym obrusem (żeby przewiew był, a owady nie wleciały) i co widzę rano? szczypawka na krawędzi fermentora! Przegoniłam ją, ale nagle jakoś tak zniknęła - mam nadzieję, że nie w fermentorze
Comment
-
-
No tak, ale to już wkładka mięsna - nie będę mogła poczęstować tym piwem CarlBerga
Comment
-
-
Przerwa letnia - tylko temperatury przeszkodą ?
W tym wątku głównym powodem przerwy letniej są wyoskie temperatury, ale czy to jedyna przyczyna. Załóżmy że "sposobami" jestem w stanie zapewnić odpowiednia temperature dla warki. Na forum nie znalazłem innych przeszkód nie mniej czy :
Czy istnieją inne przyczyny/zagrożenia dla letniego warzenia?
Kolega Infam wspominiał mi o dużym zagrożeniu stwarzanym przez dzikie drożdzę latające tu i tam .
Jakie są wasze opinie doświadczenia?
Jeśli warzycie latem to jakie środki zapobiegawcze stosuje?
Pozdrawiam...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefiW tym wątku głównym powodem przerwy letniej są wyoskie temperatury, ale czy to jedyna przyczyna. Załóżmy że "sposobami" jestem w stanie zapewnić odpowiednia temperature dla warki. Na forum nie znalazłem innych przeszkód nie mniej czy :
Czy istnieją inne przyczyny/zagrożenia dla letniego warzenia?
Kolega Infam wspominiał mi o dużym zagrożeniu stwarzanym przez dzikie drożdzę latające tu i tam .
Jakie są wasze opinie doświadczenia?
Jeśli warzycie latem to jakie środki zapobiegawcze stosuje?
Pozdrawiam...
Przykrywam fermentor czystą ścierką i wynoszę do chłodniejszej piwnicy, muszki owocówki
jak chcą pić niech sobie kupią
Comment
-
Comment