Przerwa letnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1

    Przerwa letnia

    Jestem ciekawa, ilu z Was stosuje przerwę letnią związaną ze zbyt wysokimi temperaturami - kto zaś warzy cały rok będąc w posiadaniu schładzarek. A najbardziej interesuje mnie, czy ktoś warzy piwo bez dodatkowego sprzętu schładzającego i jakie są tego efekty?

    Moje pytanie spowodowane jest tym, że popadłam już w nałóg warzenia, więc za bardzo przerwy takiej długiej sobie nie wyobrażam, a możliwości na usprzętowienie też za bardzo nie mam.


    Jest to niejako kontynuacja tego tematu
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Ja w zeszłym roku w VII warzyłem i w efekcie właśnie 3 warki systematycznie przelewam do kanalizacji
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Myślę,że warto ominąć te dwa najgorętsze miesiące. Naprawde ,za dużo pracy, pieniędzy i nerwów by tak bardzo ryzykować. Ja się wstrzymuje. Powróce do warzenia w połowie września.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2004-06-02, 22:52.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Ja nie odpuszczę. Zwykła piwnica powinna wystarczyć. chociaż w ubiegłym roku czerwcową warkę szklag trafił. Ale mam w tym roku plan uwarzenia specjalnego piwa w noc świętojańską.

        Comment

        • biermann
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.09
          • 2552

          #5
          Też warzyłem w miesiącach letnich bez złych przygód. Zaznaczam jednak, że mam pomieszczenie piwniczne, w którym cały rok jest ok 19 stopni C.
          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #6
            Makaron napisał(a)
            Myślę,że warto ominąć te dwa najgorętsze miesiące. Naprawde ,za dużo pracy, pieniędzy i nerwów by tak bardzo ryzykować. Ja się wstrzymuje. Powróce do warzenia w połowie września.
            Wydaje mi się, że przy ciut większej ostrożności i odpowiedniej temperaturze w pomieszczeniu będę spokojnie przerabiał słód na piwo. Przez całe lato. Popatrzcie: spróbujcie zmierzyć jaką przykładowo macie temperaturę w zaciemnionej łazience. Może tam da sie spokojnie przeprowadzić górną fermentację?

            Nie zamierzam zaprzestawać warzenia w lecie-coś na jesień i zimę mieć muszę. Poza tym mam warunki na przeprowadzanie dolnej fermentacji. Dlatego tego typu piw będę chciał przygotować sporą ilość właśnie w lecie. Wcześniej jednak chciałbym zdobyć taboret gazowy i duży-przynajmniej 50 l - gar. Wtedy zaczynam montować własną instalację.
            Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2004-06-03, 02:09.
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #7
              Odp: Przerwa letnia

              Marusia napisał(a)
              Jestem ciekawa, ilu z Was stosuje przerwę letnią związaną ze zbyt wysokimi temperaturami - kto zaś warzy cały rok będąc w posiadaniu schładzarek. A najbardziej interesuje mnie, czy ktoś warzy piwo bez dodatkowego sprzętu schładzającego i jakie są tego efekty?

              ...
              Nie zrezygnuję, tym bardziej, iż zapowiadają lato chłodniejsze i bardziej deszczowe. Warzenie odpuszczę tylko wtedy gdy będą prognozy na upalne dni. Fermentacja trwa i tak dwa, trzy dni.
              Nie posiadam jeszcze chłodni ale jak ocyganią mnie z prognozą pogody, to pozostaje zniesienie fermrntora do piwnicy gdzie latem temperatura waha się między 15 a 20 'C.
              Pierwsze piwko warzone na przełomie sierpnia i września buzowało w temperaturze otoczenia ok. 26 'C. Zamrożone wkłady lodówki turystycznej wyłożone na pokrywę fermentora i przykryte ściereczką zdają egzamin w zupełności.

              Comment

              • mjp
                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                • 2004.02
                • 954

                #8
                Ja niestety przerywam warzenie na lato. Browarek mam na strychu. Dach dwuspadowy, wystawa południowa. Wprawdzie izolowany 20cm styropianu, ale i tak latem jest tam gorąco. Zbyt gorąco jak na warzenie piwa, nawet górnej fermentacji. Już teraz termometry na fermentorach pokazują 24-26 stopni. Dopóki nie zorganizuję jakiejś lodówki albo nie zbuduję ziemianki w lecie warzyć nie mogę. Dla wszystkich ciekawych, piwnicy nie mogę zrobić, bo woda gruntowa zaczyna się na ok 150-180 cm.
                Ostatnia warka dochodzi na cichej fermentacji, do butelek i przerwa do września.
                Pozdrawiam
                Maciek
                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  A ja będę warzył pszeniczniaki. Lato to czas pszeniczniaczków.
                  U mnie w piwnicy temperatura nigdy nie przekracza 20-22 st. C

                  Comment

                  • Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

                    #10
                    My zamierzamy zakończyć warzenie przed wyjazdem do Żywca..., o czym napisałam już w tym temacie

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Eh, no własnie piwnica - ja nawet jakbym chciała znieść do piwnicy - choć aż strach, jeszcze okradną mnie z warki, to problem jest taki, że mieszkam na 4 piętrze, no ale cóż, może trzeba tak będzie czynić...

                      Przymierzam się własnie do pszeniczniaka - pomysł Slado z "okładami" z lodu z lodówki turystycznej mi się podoba Zawsze jeszcze mogę wsadzić fermentor do gara z lodem systematycznie wymienianym.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • mjp
                        † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                        • 2004.02
                        • 954

                        #12
                        Marusia napisał(a)
                        Zawsze jeszcze mogę wsadzić fermentor do gara z lodem systematycznie wymienianym.
                        Odradzałbym, chyba, że chcesz mieć duże kłopoty z fermentacją. W tak niskiej temperaturze, to nawet lagerek nie ruszy. No chyba, że jako główny cel będzie mrożona brzeczka..... Tylko po co to psuć drożdżami?
                        Udanego pszeniczniaka - mam nadzieję, że dasz spróbować.....
                        Maciek
                        Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          mjp napisał(a)
                          Odradzałbym, chyba, że chcesz mieć duże kłopoty z fermentacją. W tak niskiej temperaturze, to nawet lagerek nie ruszy.
                          Bez przesady, jeśli temperatura otoczenia będzie wynosiła ponad 30 stopni, to przez pokrywę i tak będzie się ciepło dostawać, a lód będzie równoważył. Nie mam przecież na mysli pełnego gara lodu, tylko kontrolne kostki chłodzące
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • slavoy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛
                            • 2001.10
                            • 5056

                            #14
                            Ja nie warzący, a jedynie pomagier, ale śmiem stwierdzić, że do gara wystarczyłoby chyba nalać zimnej wody i wymieniać ją, powiedzmy, co osiem godzin. Lód wokół dna fermentora mógłby doprowadzić do miejscowego przechłodzenia brzczki, podczas gdy góra wygrzewałaby się w najlepsze.
                            Dick Laurent is dead.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Hm, no powiem Ci, że właściwie to masz całkowitą rację

                              Czyli, reasumując, chyba nie przerwę warzenia na lato
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • ART
                                Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
                                ART
                                Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

                                Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
                                Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
                                2023-07-09, 16:52
                              • heckler
                                Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                heckler
                                Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                2025-01-07, 08:41
                              • dadek
                                Pardubice, Pod Lipami 24, Pivovar U Vojtěchů
                                dadek
                                Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
                                2022-03-27, 23:09
                              • dadek
                                Lomnice nad Popelkou, Poděbradova 49, Pivovar Lomnice n.P.
                                dadek
                                Browar w Lomnicy nad Popelkou wystartował pod koniec stycznia 2019, przerywając 60 letnią nieobecność miejscowego piwa, gdyż stary browar w tym mieście zamknięto w 1958 roku.
                                Czterech przyjaciół już dość dawno marzyło o warzeniu piwa we własnym browarze, choć oczywiście nie na...
                                2019-08-05, 03:32
                              • kaczka116
                                Błonie, [Za Miastem] Letnia Przygoda
                                kaczka116
                                Piwo gotowe do oceny
                                2020-09-08, 21:26
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...