Przerwa letnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal_
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 7

    #31
    U mnie właśnie najwięcej piwa warzy sie w lecie, tylko dlatego że mam wtedy więcej czasu. A temperatury w piwnicy sa calkiem przyzwoite od 16' do 20' więc problemów nie ma

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #32
      BIGB-a zaopatrzona 21 warkami - zaprzestaje warzenia przy najmniej do końca września...

      Comment

      • wojtek1
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.02
        • 118

        #33
        My browar jakieś 2 miesiące temu przenieśliśmy na działkę gdzie jest piwnica. Ale bez względu na to i tak byśmy uprawiali ten proceder nawet w bloku. W razie niepowodzenia "temperaturowego" było by przykro wylać, ale do odważnych i twardych świat należy.

        Pozdrawiam i

        Comment

        • Archer
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.09
          • 217

          #34
          Ja mam w piwnicy starą niedziałającą lodówkę. Wstawiłem tam fermentor i raz na dobę wymieniam takie litrowe plastikowe wiaderka z zamrożoną wodą. System daje od 11 do 16 stopni wewnątrz lodówki...

          Comment

          • Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

            #35
            Jest nadzieja, że tego lata przez pewien czas temperatura nie przekroczy 20 stopni C. Wtedy będzie można coś zrobić, bo w przeciwnym wypadku szkoda czasu i pieniędzy.
            "All the good things for those who wait"

            Comment

            • bury_wilk
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 2655

              #36
              Na razie wygląda na to, że można zaryzykować ze sporą nadzieją na sukces. Gorąco się zrobi za trzy tygodnie, bo wtedy zaczyna mi się urlop i potrzebuję ładnej pogody .

              Lubię kiedy się zieleni
              Lubię jak się piwo pieni...

              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

              Comment

              • emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

                #37
                piwo letnie

                Moja pierwsza warka rok temu to wlasnie byla w szczycie najwiekszych upalow. Kupilem podstawki pod donice, wlozylem tam fermentator, nalalem wody do podstawki. Na fermentator nakladalem mokry recznik, pod spodem jeszcze wklady do lodowki turystycznej zmieniane 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Piwo wyszlo ogolnie dobre, mialem tylko zastrzezenie, ze postepujac wedlug instrukcji piwo z brewkita wychodzi troche "ubogie w promile" i wartosci smakowe, najlepiej uzywac mniejszej ilosci wody(teraz moze sie to zmienilo, nie wiem, dawno nie robilem piwa z brewkita). Obecne lato nie zanosi sie na "gorace" wiec warzenie poza malymi przerwami nie bedzie wstrzymane, tym bardziej ze od maja tam gdzie kupuje slody, ceny spadly na ten surowiec o 30 %

                PS Dla tych co "odczuwaja" stres robienia piwa w wakacje polecam ogladniecie "browaru" sprzed kilkuset lat z centrum upalnej Afryki : http://wiem.onet.pl/wiem/008ef2.html

                Comment

                • may
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.01
                  • 1509

                  #38
                  Na letni sezon szykuje dwie warki - piwa owocowe. A fermentować je będę w piwniczce (18 st.C).
                  W zeszłym roku w lipcu i sierpniu warzyłem piwa: wiśniowe i jabłkowo-cynamonowe.
                  Piwa wręcz udane

                  Comment

                  • Archer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.09
                    • 217

                    #39
                    A mógłbyś podpowiedzieć nieco jak robi się piwo wiśniowe i jabłkowo cynamonowe ?

                    Comment

                    • may
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.01
                      • 1509

                      #40
                      Receptura jest niezwykle prosta.Jeżeli nie masz nic przeciwko temu wyslę receptury na PW.

                      Comment

                      • Archer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.09
                        • 217

                        #41
                        To dawaj, czekam...

                        Comment

                        • Hannibal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 1426

                          #42
                          Ja to jednak uważam, że można sobie zrobić kilkumiesięczny urlop w warzeniu piwa. Człowiek po takiej przerwie jest pełen świeżości, wigoru, no i nowych pomysłów. Przecież tyle jest w całym roku czasu, a umiarkowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
                          "All the good things for those who wait"

                          Comment

                          • elroy
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 359

                            #43
                            Hannibal napisał(a)
                            Ja to jednak uważam, że można sobie zrobić kilkumiesięczny urlop w warzeniu piwa. Człowiek po takiej przerwie jest pełen świeżości, wigoru, no i nowych pomysłów. Przecież tyle jest w całym roku czasu, a umiarkowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
                            Czy ja wiem? Osobiście gdy długo nie warzę, gubię organizację i źle mi się pracuje.
                            W planie pszeniczne (jeśli dobrze pójdzie mi słodowanie) i jasne Ale
                            Niestety nie mogę sobie wyobrazić braku warzenia przez kilka miesięcy
                            Ostatnia zmiana dokonana przez elroy; 2004-07-06, 14:08.
                            www.piwo.org

                            Comment

                            • mjp
                              † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                              • 2004.02
                              • 954

                              #44
                              Ja tam nie wiem. Postanowiłem zrobić sobie przerwę letnią, ale jestem bliski załamania i nastawienia jakiegoś piwa. W sumie nie jest specjalnie gorąco, może się uda. No i to warzenie..... Przecież to NAŁÓG!! Za wszystkich nałogowców
                              Maciek
                              Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #45
                                Co ma się nie udać ! Nie ma jak młode "pilźnieńskie" spijane w sierpniowe wieczory przy grill'u. Paluszki lizać
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
                                  ART
                                  Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

                                  Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
                                  Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
                                  2023-07-09, 15:52
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • dadek
                                  Pardubice, Pod Lipami 24, Pivovar U Vojtěchů
                                  dadek
                                  Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
                                  2022-03-27, 22:09
                                • dadek
                                  Lomnice nad Popelkou, Poděbradova 49, Pivovar Lomnice n.P.
                                  dadek
                                  Browar w Lomnicy nad Popelkou wystartował pod koniec stycznia 2019, przerywając 60 letnią nieobecność miejscowego piwa, gdyż stary browar w tym mieście zamknięto w 1958 roku.
                                  Czterech przyjaciół już dość dawno marzyło o warzeniu piwa we własnym browarze, choć oczywiście nie na...
                                  2019-08-05, 02:32
                                • kaczka116
                                  Błonie, [Za Miastem] Letnia Przygoda
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-09-08, 20:26
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...