Jak oszacować barwę piwa.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • r1778
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.08
    • 32

    #1

    Jak oszacować barwę piwa.

    Czy da się oszacować barwę piwa znając barwę EBC słodu? Czy istnieje wzór wyliczający czy trzeba szacować na oko.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    EBC słodu na nic sie nie przyda, bo wpływ mają różne czynniki (nawet sam słód ma rozrzut barwy w EBC, a co dopiero, jak stosujesz mieszanki).

    Sporządza się chyba jakiś zacier standartowy i porównuje z wzornikiem, albo bardziej naukowo - bada prznikalność światła przez jakąś warstwę płynu.

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      #3
      Barwa Brzeczki

      W celu oznaczenia barwy sporządza się zacier tzw. metodą kongresową, czyli zawsze w stałych warunkach (coś w rodzaju standardu). Następnie oznacza się barwę brzeczki kolorymetrycznie. Kiedyś kiedy nie było urządzeń tj. kolorymetrów porównywało się barwę brzeczki z kolorowymi szkłami wzorcowymi które miały przypisane wartości barwy wg skali EBC.

      Barwa brzeczki jest wynikiem rodzaju słodu i jego parametrów jakościowych (w tym barwa), warunków zacierania i gotowania brzeczki. W pewnym sensie można się spodziewać różnych barw.
      Tu liczy sie ręka fachowca czyli Twoja.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysztof; 2004-06-05, 22:45.
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • r1778
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2002.08
        • 32

        #4
        Następnie oznacza się barwę brzeczki kolorymetrycznie. Kiedyś kiedy nie było urządzeń tj. kolorymetrów porównywało się barwę brzeczki z kolorowymi szkłami wzorcowymi które miały przypisane wartości barwy wg skali EBC.
        Jakie są kolory wzorcowe dla poszczegplnych wartości EBU abym mógł choć szacunkowo oszacować barwę piwa.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
          dadek
          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
          2024-10-23, 01:37
        • dadek
          Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
          dadek
          W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
          2023-05-18, 05:23
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • dadek
          Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
          dadek
          Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
          2025-01-28, 02:04
        • Czarny1975
          Czas chłodzenia brzeczki
          Czarny1975
          Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

          Czy (i jaki) wpływ...
          2017-09-26, 09:50
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...