Czy da się oszacować barwę piwa znając barwę EBC słodu? Czy istnieje wzór wyliczający czy trzeba szacować na oko.
Jak oszacować barwę piwa.
Collapse
X
-
EBC słodu na nic sie nie przyda, bo wpływ mają różne czynniki (nawet sam słód ma rozrzut barwy w EBC, a co dopiero, jak stosujesz mieszanki).
Sporządza się chyba jakiś zacier standartowy i porównuje z wzornikiem, albo bardziej naukowo - bada prznikalność światła przez jakąś warstwę płynu. -
Barwa Brzeczki
W celu oznaczenia barwy sporządza się zacier tzw. metodą kongresową, czyli zawsze w stałych warunkach (coś w rodzaju standardu). Następnie oznacza się barwę brzeczki kolorymetrycznie. Kiedyś kiedy nie było urządzeń tj. kolorymetrów porównywało się barwę brzeczki z kolorowymi szkłami wzorcowymi które miały przypisane wartości barwy wg skali EBC.
Barwa brzeczki jest wynikiem rodzaju słodu i jego parametrów jakościowych (w tym barwa), warunków zacierania i gotowania brzeczki. W pewnym sensie można się spodziewać różnych barw.
Tu liczy sie ręka fachowca czyli Twoja.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysztof; 2004-06-05, 22:45.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Następnie oznacza się barwę brzeczki kolorymetrycznie. Kiedyś kiedy nie było urządzeń tj. kolorymetrów porównywało się barwę brzeczki z kolorowymi szkłami wzorcowymi które miały przypisane wartości barwy wg skali EBC.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
-
Channel: Niemcy
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment