Piwa pszeniczne (pszenne) - artykuł Czesa -komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mjp
    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
    • 2004.02
    • 954

    #16
    No i oczywiście dałem plamę.... Tak jakoś nie zauważyłem przycisku drukuj..... Ale już znalazłem i sobie wydrukowałem!
    Maciek
    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Bardzo dzięki Czesowi za artykuł - może to coś ruszy w temacie, bo temat na forum o warzeniu pszenicy narazie martwy
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mjp
        † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
        • 2004.02
        • 954

        #18
        Mam pytanie w kwesti odzyskiwania drożdży podczas fermentacji piwa pszenicznego. Czes pisze:
        Drożdże zbierające się na powierzchni w pierwszych dwóch dniach fermentacji są zanieczyszczone i po zebraniu odrzucane, ale te zbierające się później są zdejmowane z powierzchni fermentującej brzeczki i przeznaczone wprost do powtórnego użycia.
        Czy to znaczy, że należy codziennie zbierać pianę z fermentującego piwa? Czy nie będzie miało to ujemnego wpływu na samą fermentację? Czy trzeba zebrać całą pianę, czy tylko jej wierzchnią część? Pytam, bo właśnie mi takie piwo fermentuje, a w najbliższych planach mam następne tym razem na drożdżach WLP300. Chciałbym te drożdże odzyskać i użyć do kolejnych warek, a także porozdzielać po znajomych, dlatego potrzebuję szczegółowych informacji w jaki sposób najlepiej zebrać drożdże o jak najwyższej jakości. Do tej pory używałem osadu gromadzącego się na dnie fermentora po burzliwej fermentacji, ale chyba nie tędy droga.
        Pozdrawiam.
        Maciek
        Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          #19
          W pierwszym i drugim dniu fermentacji burzliwej zbierz (powiedzmy dwa razy dziennie) z powierzchni brzeczki głównie bure naloty - do wyrzucenia. Pianę oszczędzaj, bo jej składniki przydadzą się jako pianotwórcze w gotowym piwie.
          Później możesz przystąpić do zbierania kremowej warstwy drożdży, która wyraźnie odróżnia się od piany jako takiej.
          Powodzenia.
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • mjp
            † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
            • 2004.02
            • 954

            #20
            Dzięki, zastosuję się do porad i spróbuję odzyskać drożdże.
            Maciek
            Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #21
              Odp: Piwa pszeniczne (pszenne) - artykuł Czesa -komentarze

              ART napisał(a)
              Zapraszam do komentowania artykułu naszego Czesa o piwach pszenicznych:




              Bardzo dobry kondensat wiedzy!

              Potwierdzam trudności w ręcznym śrutowaniu słodu (i tak go potem potraktowałem blenderem w garze zaciernym). Wyższe nagazowanie ( 3,8 obj CO2) spowodowało rozerwanie jednej z butelek - 1-y raz mi się to zdarzyło właśnie przy pszennym.
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • michalh
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.12
                • 284

                #22
                Czy ktoś może wie, dlaczego piwo pszniczne jest lepsze po 1-3 miesiącach niż po dłuższym leżakowaniu?

                Comment

                • Borysko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1144

                  #23
                  Ja w swoim zauważyłem, że z czasem "uciekają" te wszystkie typowe dla pszeniczniaka aromaty (banany, goździki itp.). Po prostu zapach staje sie coraz bardziej neutralny. Zaznaczam, że ta opinia bazuje tylko na jednej warce, bo tylko jedno moje pszeniczne jest na tyle stare.

                  Comment

                  • Hannibal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1426

                    #24
                    Odp: Piwa pszeniczne (pszenne) - artykuł Czesa -komentarze

                    ART napisał(a)
                    Zapraszam do komentowania artykułu naszego Czesa o piwach pszenicznych:



                    Rzeczywiście, artykuł bardzo zwięzły i w sposób w miarę przystępny pokazujący istotę warzenia piw pszenicznych. Nawet osoby, które dopiero zaczynają zajmować się piwowarstwem domowym, mogą się na pewno z niego sporo dowiedzieć.
                    "All the good things for those who wait"

                    Comment

                    • Chris
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.05
                      • 812

                      #25
                      I mnie też sie podobał ten artykół
                      chickkiller :)

                      Comment

                      • Hannibal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1426

                        #26
                        Może któryś z bardziej doświadczonych piwowarów odpowie na pytanie, dlaczego piwa pszeniczne nie powinny tak długo leżakować
                        "All the good things for those who wait"

                        Comment

                        • blues-beer
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.11
                          • 114

                          #27
                          Artykuł to porcja rzetelnej wiedzy. Dla mnie stał się motywacją do zakończenia letniej przerwy w warzeniu. Otrzymane z BA drożdże wyeast 3068 weihenstephan i słód pszeniczny plus informacje z artykułu zostały zamienione w kolejną warkę. Drugiego dnia w fermentorze mogę oglądać piękną pianę i delektować się, nieznanym do tej pory, cudownym zapachem.
                          Podziękowanie dla Autora

                          Comment

                          • mjp
                            † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                            • 2004.02
                            • 954

                            #28
                            LUDZIE!
                            DLACZEGO TE DROŻDŻE MNIE ATAKUJĄ!!

                            A poważnie. Wstawiłem piwo pszeniczne zacierane zgodnie ze wskazówkami zawartymi w artykule Czesa. Dodałem starter z drożdży WLP300 (jeszcze raz dzięki Mapajak) w niedzielę wieczorem. W poniedziałek rano lekka pianka. W poniedziałek po południu pokrywka uniesiona jakieś 2cm nad brzeg fermentora (33l z Browamatora, wsad 22l brzeczki, 15 BLG), a piana z drożdży przelewa się przez krawędzie. W sumie co godzinę musiałem wycierać brzegi fermentora i najbliższą okolicę, i dopychać pokrywę, bo się już octówki zbierały. Dzisiaj (wtorek) piana jakby trochę opadła.... Czy to tylko moje drożdże takie agresywne, czy ten typ tak ma? I pytanie do fachowców: chciałem zebrać trochę drożdży na kolejne warki. Tylko nie wiem co się zbiera. Tą pianę z wierzchu? Czy te ciemno brązowe plamki, które niestety są przyklejone do pokrywy? To moje pierwsze podejście do takich drożdży. Do tej pory zbierałem osad z dna fermentora.
                            Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
                            Maciek
                            Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #29
                              Te ciemnobrązowe plamki to zanieczyszczenia, możesz zebrać i wyrzucić.
                              Drożdże utworzą po skończonej fermentacji gruby, kremowy kożuch na powierzchni brzeczki, który łatwo zebrać np. chochlą.
                              W mnie nie tylko WLP300, ale też Trappist High Gravity wyszły z fermentora i rozlały się po podłodze.

                              Comment

                              • mjp
                                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                                • 2004.02
                                • 954

                                #30
                                Dzięki za info.
                                Małe brązowe plamki wyrzucają się same - piana drożdżowa przykleja je do pokrywy fermentora. Jak się skończy fermentacja, to drożdże zbiorę. Trochę tego będzie, więc jak któs z Wrocławia i okolic planuje pszeniczniaka, to chetnie się podzielę.
                                Maciek
                                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X