Końcowa temperatura zacierania (WAŻNE!)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SlawekT
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.08
    • 174

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
    Mam jeszcze pytanie w kwestii uwalniania garbników z łuski w temp. ok 80C. Skoro uwalnianie garbników uznajemy za coś złego, to dlaczego podczas zacierania dekokcyjnedo gotujemy dekokt i to przez kilkanaćie minut? Przecież tam to się dopiero garbniki wydzielają. Rozumiem, że skrobia uwolnona w dekokcie podczas gotowania jest potem rozkładana przez enzymy, które pozostały w niegotowanej części brzeczki.
    A czy nie jest to sposób na zaoszczędzenie chmielu goryczkowego?

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-07, 23:16
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • bartek90
      Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
      bartek90
      Cześć wszystkim,
      jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
      Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
      2020-05-14, 12:41
    • toh11
      Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
      toh11
      Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
      Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
      2020-01-11, 12:41
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...