Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #91
    Ostatnio modny jest podział organizmów na pięć królestw (np. wg Cavaliera-Smitha): zwierzęta, protisty, rośliny, bakterie i chromisty. Drożdże w tym podziale należą do królestwa chromistów.

    Ale fakt, w głowie mam raczej klasyczną systematykę Linneusza. Może już jestem za stary na zmiany.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-02-08, 21:20.

    Comment

    • Pawel_Chmielewski
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 6

      #92
      Dla ciekawostki dodam że ostatnio bakterie podzielili na dwie grupy. Nową stanowią "archea" takie mikroby które wyraźnie różnią się budową komórki od zwykłych bakterii wiec nie chcą wrzucać ich do wspólnego wora i podejrzewają je że tak wyglądały żyjątka przed endosymbiozą z których powstały eukarionty.

      O chromistach pierwsze słysze, nic mi o tym nie wiadomo. Prosiłbym o jakiś priv na ten temat, by już wątku nie spamować.

      Comment

      • SlawekT
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.08
        • 174

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawel_Chmielewski
        ...

        O chromistach pierwsze słysze, nic mi o tym nie wiadomo. Prosiłbym o jakiś priv na ten temat, by już wątku nie spamować.
        Zajrzyj do wikipedii, znajdzesz. Chociaż nic tam nie ma, aby do nich zaliczały sie grzyby jednokomórkowe.

        Comment

        • Pawel_Chmielewski
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.01
          • 6

          #94
          Miałem nadzieje na bardziej konkretne źródło informacji. Takie które może uchodzić za źródło naukowe.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #95
            Wpisz sobie "Chromista" w wyszukiwarkę i znajdź to, co ciebie usatysfakcjonuje. Np. takie coś: http://www.zoo.ox.ac.uk/staff/academ...iersmith_t.htm

            Comment

            • SlawekT
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.08
              • 174

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawel_Chmielewski
              Miałem nadzieje na bardziej konkretne źródło informacji. Takie które może uchodzić za źródło naukowe.
              Moim zdaniem przynajmniej na początek wikipedia wystarczy. Z niej można wystartować do dalszych poszukiwań i skorzystać z odnośników do bardziej specjalistycznych źródeł.

              Comment

              • andrace
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.05
                • 36

                #97
                Czytając o hodowli drożdży namyśliłem się aby taką zrobić u siebie. I w związku z tym mam pytanie. Napisane było, że najlepiej zaszczepiać skosy płynnymi drożdżami. A czy wszystko byłoby ok gdyby z suchych drożdży zrobić starter i z tego startera pobrać próbkę?

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #98
                  Ale po co?
                  Nie lepiej przechowywać te suche?
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • andrace
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.05
                    • 36

                    #99
                    Ja po prostu nie chcę kupować za każdym razem drożdży jak do tej pory (z paroma wyjątkami kilka razy pomyślnie użyłem gęstwy po poprzednim piwie) a nie chcę też robić tak że kupię jakieś drożdże dajmy dolnej fermentacji, a potem ważę tylko dolniaki bo takie mam drożdże. Po to chcę założyć hodowlę aby mieć dostęp do kilku szczepów przez cały czas. Możliwe, że w przyszłości trochę bym je krzyżował. Pytam się o suche bo akurat mam dwa szczepy i to byłby taki dobry początek do własnej hodowli. Nie ważne teraz czy to się opłaca czy to ma sens. Teraz się pytam czy takie drożdże spokojnie na tym skosie będę mógł hodować?

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace
                      Ja po prostu nie chcę kupować za każdym razem drożdży jak do tej pory (z paroma wyjątkami kilka razy pomyślnie użyłem gęstwy po poprzednim piwie) a nie chcę też robić tak że kupię jakieś drożdże dajmy dolnej fermentacji, a potem ważę tylko dolniaki bo takie mam drożdże. Po to chcę założyć hodowlę aby mieć dostęp do kilku szczepów przez cały czas. Możliwe, że w przyszłości trochę bym je krzyżował. Pytam się o suche bo akurat mam dwa szczepy i to byłby taki dobry początek do własnej hodowli. Nie ważne teraz czy to się opłaca czy to ma sens. Teraz się pytam czy takie drożdże spokojnie na tym skosie będę mógł hodować?
                      Można, tylko po co. Drożdże suche są na tyle tanie, że się nie opłaca po prostu.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3281

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                        Można, tylko po co. Drożdże suche są na tyle tanie, że się nie opłaca po prostu.
                        Toć kolega pisał, że opłacalność nie jest dla niego ważna.

                        Spokojnie możesz je hodować na skosie, płytce, zamrozić, co dusza zapragnie
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • Kerni
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.08
                          • 3

                          #102
                          Przepraszam za odkop.

                          Nurtuje mnie jedna sprawa.
                          Mianowicie po zaszczepieniu ezą skosów w opisie autor zaleca trzymanie probówek w temp. pokojowej do momentu pojawienia się kremowej konsystencji.
                          Czy takie postępowanie dotyczy również drożdży dolnej fermentacji?
                          Czy taka sytuacja nie zmieni ich charakterów (w sensie nie zmutują)?

                          No i to samo w drugą stronę.
                          Czy starter na drożdżach dolnej fermentacji powinien być wykonany w temp. pracy drożdży?

                          Pozdrawiam,

                          Comment

                          • leszcz007
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.04
                            • 100

                            #103
                            drożdże to drożdże, nie zależnie czy górnej czy dolnej fermentacji. Optymalna temperatura dla ich wzrostu jest taka sama (około 30C). To tylko my robimy im kuku i każemy pracować w niekorzystnych warunkach. Nic nie zmutuje, oj chciałbym, żeby to było takie proste
                            Startery robi się w temperaturze optymalnej dla wzrostu drożdży, a nie w temperaturze fermentacji.

                            Comment

                            • Kerni
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2012.08
                              • 3

                              #104
                              Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
                              Miałem nadzieję, że to tak wygląda - nie bardzo mam warunki na produkcję starterów w 10 stopniach.

                              Comment

                              • Latos
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2013.12
                                • 19

                                #105
                                Witam! Właśnie natrafiłem na ten odświeżony wątek i nasuwa mi się jedno pytanie. Czy nie ma jakiś przeciwwskazań do zastąpienia mozolnie przygotowywanych skosów gotowymi podkładami agarowymi takimi jak do posiewów. Kosztuje to koło 80 gr za sztukę.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                  darekd
                                  Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                  Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                  ...
                                  2023-02-08, 00:16
                                • bastion
                                  Słowacja, Podkylava 75, Pivovar Elias. ( Bez wyszynku)
                                  bastion
                                  Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
                                  W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
                                  Akurat miałem to szczęście...
                                  2023-07-31, 21:14
                                • darekd
                                  Gänstaller, Helles Lager
                                  darekd
                                  Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii.
                                  Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną
                                  ...
                                  2020-11-19, 00:46
                                • darekd
                                  Amber, Po Godzinach - Saison
                                  darekd
                                  Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
                                  wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
                                  wczoraj, 22:42
                                • etman
                                  Piwowar nr 52
                                  etman
                                  Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

                                  Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



                                  Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

                                  W numerze 52 :
                                  • Wywiad numeru Nie przetrwamy
                                  ...
                                  2025-03-13, 10:16
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...