Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MAX1973
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.10
    • 1

Hodowla drożdży

witajcie.
    Jestem owym czytelnikiem tego Forum. Zainteresował mnie tekst Naczelnika o samodzielnym hodowaniu drożdży - przeczytałem go w całości i chciałbym zadać następujące pytanie: Czy można samodzielnie (domowymi metodami) prowadzić precyzyjną selekcję wyhodowanego szczepu tak by w efekcie osiągnąć kulturę drożdży o odpowiednich "parametrach" (które nie padną np zbyt wcześnie lub które "dadzą radę" w zbyt gęstej pod względem blg brzęczce itp)?

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-08, 00:16
    • bastion
      Słowacja, Podkylava 75, Pivovar Elias. ( Bez wyszynku)
      bastion
      Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
      W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
      Akurat miałem to szczęście...
      2023-07-31, 21:14
    • darekd
      Gänstaller, Helles Lager
      darekd
      Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii.
      Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną
      ...
      2020-11-19, 00:46
    • etman
      Piwowar nr 52
      etman
      Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.

Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

W numerze 52 :
      • Wywiad numeru Nie przetrwamy
      ...
      2025-03-13, 10:16
    • darekd
      Störtebeker, Sommer-Wit
      darekd
      11,95 ekstr.
      4,7% alk.

https://www.stoertebeker.com/sommer-wit

W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
      Chmiel Ariana.

Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
      Piana -...
      2024-10-11, 16:04
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...