Zapraszam do komentowania debiutanckiego artykułu naszego Naczelnika o prowadzeniu własnych hodowli drożdży:
Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze
Collapse
X
-
Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
FCJP
Chris_1987 napisał(a)
artykół
Co tu komentować - Naczelnik stanął na wysokości zadania. Bardzo przystępnie cały proces jest opisany. Po przeczytaniu, mimo że w browarze jestem tylko robolem, miałem ochotę zakładać hodowlę drożdży.
Niektórzy mają rybki, inni mrówki, a ja będę miał drożdżeDick Laurent is dead.
Comment
-
-
Bardzo obrazowo opisane
Coś mi się wydaje że na następnym zlocie będą odbywały się wymiany szczepów drożdzyŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Odp: FCJP
slavoy napisał(a)
Po przeczytaniu, mimo że w browarze jestem tylko robolem, miałem ochotę zakładać hodowlę drożdży.
Niektórzy mają rybki, inni mrówki, a ja będę miał drożdże
Comment
-
-
Brawo Panie Naczelniku !
W bardzo jasny i przystępny sposób opisałeś proces założenia własnych skosów do przechowywania drożdży.
Opisałeś niezbędne czynności, równocześnie zachowując powściągliwość przed zbędnymi opisami.
Gratuluję.Last edited by WES; 2004-10-06, 23:29.-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Oczywiście poza samymi pochwałami, autor po cichu liczy także na szeroko zakrojoną dyskusję i polemikę na tematy hodowlane- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
ART napisał(a)
Oczywiście poza samymi pochwałami, autor po cichu liczy także na szeroko zakrojoną dyskusję i polemikę na tematy hodowlane
Ale mam jedno pytanie, na ile skosy stanowią stwardniałe podłoże?
Czy probówki mogą stać pionowo podczas przechowywania?
Przydałoby się również więcej informacji o tym agarze. Pewnie można wpisać w wyszukiwarkę i coś się znajdzie, niemniej jak już tak poważny artykuł to i informacja powinna być bardziej wyczerpująca.
Comment
-
-
Agar w temperaturze lodówkowej (5-15 Celsjuszów) stanowi w miarę stałe podłoże - można jego konsystencję porównać do ...czy ja wiem
Jest w miarę elastyczny, zwarty, ale łatwo się go kroi - taka guma.
Myślę, że próbówki spokojnie mogą stać pionowo w lodówce, ale to tylko moje przypuszczenia.
Agar powinien być czysty - bez inhibitorów i bez dodatków wszelkich substancji odżywczych, kupowany jak mniemam w postaci sypkiej, do własnoręcznego sporządzenia.
To tyle moich wymądrzań jako biologabigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Odp: Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze
Artykuł wart był przeczytania!
PS. wyczytałem, że - w dłuższej perspektywie - aby zapobiec wysychaniu kolonii, przchowuje się ją pod warstwą sterylnej płynnej parafiny (oprócz sczelnego zakorkowania probówek!!! )Rozumiem że w tym wypadku pionowe przechowywanie probówek odpada.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
Więcej o agarze znalazłem TUTAJ
Sam artykuł rewelacyjny, trochę mnie dziwi jednak ta wielka sterylność. Jak przechowuję gęstwę to tylko w wyparzonych słoikach i nic się nie dzieje.
Czy rzeczywiście tak łatwo jest zakazić skosy?
Tak czy inaczej w weekend pewnie przygotuję sobię parę skosów z Safale, Saflager i Trappist HG - wtedy może pojawią się jakieś uwagi/wątpliwości lub pytania.
Comment
-
-
W sumie to mam pytania:
1. Ile maksymalnie można przechowywać drożdże w skosach - w artykule kilka miesięcy - to trochę mało... Czy, na przykład, przebudzanie drożdży (poprzez ocieplenie do 20stC na czas 24-48h) co jakiś czas, może przedłużyć ich aktywność? Czy drogi Naczelniku - przechowywałeś drożdże np. 2 lata i po tych dwóch latach były aktywne?
2. Ile razy można pobierać drożdże ze skosu? Raz? Dwa? Czy jakieś specjalne zabiegi (np. domnożenie drożdży) są potrzebne przed włożeniem skosu do lodówki?
Comment
-
Comment