Proponuję przed planowanym szczepieniem drożdży zrobić prube "na sucho", po to aby sprawdzić żelowanie agaru. Pare razy agar mi nie żelował i drożdże przepadły.
Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze
Collapse
X
-
Mam zamiar najpierw zrobić puste skosy, a dopiero później je szczepić, myślę, że będę miał nawet możliwość oddać jeden skos do zbadania przez mikrobiologa.Comment
-
Moje pierwsze skosy zrobiłem na początku 2007 roku. Od tamtej pory cyklicznie odświeżam szczepy drożdżowe przenosząc je do probówek ze świeżymi skosami. Mam już ponad 20 różnych szczepów , głównie Wyeast'a . Drożdże mają się dobrze, rozmnażam je bez problemu, startery wychodzą b. dobre, zdrowe i duże! Polecam wszystkim ten sposób na oszczędności w drożdżach . Szalenie prosty i wygodny ! W Stanach pewien odsetek ludzi kupuje Activatory i Propagatory , bo są tanie w stosunku do zarobków i kosztów życia, ale tam też potrafią liczyć i rozmnażanie drożdży jest powszechne (chyba bardziej niż u nas). Można kupić kilka książek na ten temat, przeznaczonych dla piwowarów domowych.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i gorąco polecam założenie własnej hodowli drożdży!
WojtekComment
-
Mieszadło magnetyczne mam od niedawna i jestem bardzo zadowolony z jego pomocy w rozmnażaniu drożdży. Moja pierwsza warka w której dodałem starter zrobiony przy pomocy mieszadła - ok. 2 tygodni temu - to Belgian Blond Ale 12 Blg. Strater wyszedł tak duży (1,7 litra) i silny , że fermentacja burzliwa trwała niecałe 3 dni. Po zmierzeniu brzeczki wyszło 2,5 Blg. Pod koniec maja będę zacierać kolejnego Saison'a . Oczywiście mieszadło będzie już każdorazowo moim stałym sprzymierzeńcem. To naprawdę super sprawa! Polecam wszystkim piwowarom.
Nie wyobrażam już sobie podchodzić do pilsa, jakiegoś lagera czy koźlaka (o porterze juz nie wspominając!) bez solodnie przygotowanego dużego "żarłocznego" startera!!!
Pozdrawiam kolegę z naszego pięknego grodu gryfa!Comment
-
Ja najpierw przygotowuję odpowiednią ilość brzeczki 10-12st Blg dla określonej liczby probówek, następnie wstrzykuję do probówek ( ok.1/3 pojemności) , po czym wyloty probówek zamykam kawałeczkami folii aluminiowej, wkładam do garnka do gotowania na parze (obok probówek umieszczam czyste nakrętki) i całe to otwarzystwo przebywa sobie w gorącej parze z pół godzinki. Następnie wyciągam pojedynczo każdą probówkę , zakęcam i odstawiam pod lekkim skosem do wystygnięcia. Po zastygnięciu i schłodzeniu , wstawiam probówki do lodówki. Tyle.
Zapraszam kolegę na kolejne spotkanie domowych piwowarów szczecińskich do PIVARII 29.05.2010 O GODZINIE 17:00 !!! Będzie o czym pogadać!Comment
-
Próbował ktoś z was używać korków celulozowych lub kapturków aluminiowych? Jedne i drugie zapewniają sterylność ale nie hermetyczność, więc byłyby rozwiązaniem problemu produkcji gazów przez drożdże. Korki celulozowe są dość tanie - w zależności od średnicy od 24 do 34 pln za 100 sztuk.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Pojęcie hodowli drożdży bierze się z hodowli komórkowej. W pracowni mikrobiologicznej każde opiekowanie się komórkami, niezależnie od pochodzenia, nazywa się hodowlą komórkową. Precyzując można mówić o hodowli komórek zwierzęcych, roślinnych czy mikrobów.Comment
-
Obecnie wiadomo, że pod względem budowy komórkowej grzybom znacznie bliżej do zwierząt niż roślin. Dllatego leki przeciwbakteryjne nie pomagają na infekcje związane z grzybami i dlatego tak trudno o selektywne leki zwalczające grzyby, bo najczęściej substancje hamujące namnażanie się komórek grzybów lub niszczące komórki grzybów dziająją także szkodliwie na komórki organizmu zwierzecego lub ludzkiego.
Dlatego obecnie biologia w systematyce istnienie przynajmniej królestwa zwierząt, królestwa grzybów i królestwa roślin. są też poglądy, że bakterie należy trakotwac odrębnie od królestwa roślin. Jeżeli się mylę, to proszę o sprostowanie i sorry za być może zbyt odbiegający od tematu wpis.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
Akurat miałem to szczęście...3 Photos-
Channel: Słowacja
-
-
Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii.
Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną
...-
Channel: Niemcy
2020-11-18, 23:46 -
-
11,95 ekstr.
4,7% alk.
https://www.stoertebeker.com/sommer-wit
W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
Chmiel Ariana.
Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
Piana -...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar restauracyjny w miejscowości Stěžery koło Hradca Kralove. Więcej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...r-ber%C3%A1nek
https://www.pivovarberanek.cz/...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment