Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23931

    Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze

    Zapraszam do komentowania debiutanckiego artykułu naszego Naczelnika o prowadzeniu własnych hodowli drożdży:



    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    #2
    Bardzo ciekawy i wyczerpujący artykół. Osobiścia jak na razie nie bede planował założenia własnej hodowli
    Gratuluje Naczelniku
    chickkiller :)

    Comment

    • slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

      #3
      FCJP

      Chris_1987 napisał(a)
      artykół
      A co to?

      Co tu komentować - Naczelnik stanął na wysokości zadania. Bardzo przystępnie cały proces jest opisany. Po przeczytaniu, mimo że w browarze jestem tylko robolem, miałem ochotę zakładać hodowlę drożdży.
      Niektórzy mają rybki, inni mrówki, a ja będę miał drożdże
      Dick Laurent is dead.

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        Bardzo obrazowo opisane
        Coś mi się wydaje że na następnym zlocie będą odbywały się wymiany szczepów drożdzy
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • Chris
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.05
          • 812

          #5
          Chris_1987 napisał(a)
          artykół


          Boże co sie ze mna dzieje
          chickkiller :)

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            No, Panie Naczelnik-u. Wspaniałe opracowanie, takie dla całkowitych wariatów piwowarstwa... A że ja do nich należę, zacznę przygotowania do hodowli drożdży
            Last edited by slado; 2004-10-06, 21:21.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Odp: FCJP

              slavoy napisał(a)


              Po przeczytaniu, mimo że w browarze jestem tylko robolem, miałem ochotę zakładać hodowlę drożdży.
              Niektórzy mają rybki, inni mrówki, a ja będę miał drożdże
              No to po raz kolejny okazało się, że się świetnie uzupełniamy - ja po przeczytaniu artykułu jestem pełna podziwu dla Autora, ale chyba nie będzie mi się chciało hodować drożdży - dla mnie zbyt to precyzyjna robótka
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • WES
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.11
                • 111

                #8
                Brawo Panie Naczelniku !
                W bardzo jasny i przystępny sposób opisałeś proces założenia własnych skosów do przechowywania drożdży.
                Opisałeś niezbędne czynności, równocześnie zachowując powściągliwość przed zbędnymi opisami.
                Gratuluję.
                Last edited by WES; 2004-10-06, 23:29.
                -
                Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23931

                  #9
                  Oczywiście poza samymi pochwałami, autor po cichu liczy także na szeroko zakrojoną dyskusję i polemikę na tematy hodowlane
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • WES
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.11
                    • 111

                    #10
                    Naczelnik wszystko napisał.
                    Trzeba tylko wydrukować artykuł i powiesić w Domowej Drożdżowni, do ścisłego stosowania.
                    -
                    Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                    Comment

                    • slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

                      #11
                      ART napisał(a)
                      Oczywiście poza samymi pochwałami, autor po cichu liczy także na szeroko zakrojoną dyskusję i polemikę na tematy hodowlane
                      Te zapewne pojawią się już na etapie hodowli.
                      Ale mam jedno pytanie, na ile skosy stanowią stwardniałe podłoże?
                      Czy probówki mogą stać pionowo podczas przechowywania?
                      Przydałoby się również więcej informacji o tym agarze. Pewnie można wpisać w wyszukiwarkę i coś się znajdzie, niemniej jak już tak poważny artykuł to i informacja powinna być bardziej wyczerpująca.

                      Comment

                      • iron
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.08
                        • 6717

                        #12
                        Agar w temperaturze lodówkowej (5-15 Celsjuszów) stanowi w miarę stałe podłoże - można jego konsystencję porównać do ...czy ja wiem
                        Jest w miarę elastyczny, zwarty, ale łatwo się go kroi - taka guma.

                        Myślę, że próbówki spokojnie mogą stać pionowo w lodówce, ale to tylko moje przypuszczenia.

                        Agar powinien być czysty - bez inhibitorów i bez dodatków wszelkich substancji odżywczych, kupowany jak mniemam w postaci sypkiej, do własnoręcznego sporządzenia.

                        To tyle moich wymądrzań jako biologa
                        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                        Rock, Honor, Ojczyzna

                        Comment

                        • lukuj
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.07
                          • 320

                          #13
                          Odp: Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze

                          Artykuł wart był przeczytania!

                          PS. wyczytałem, że - w dłuższej perspektywie - aby zapobiec wysychaniu kolonii, przchowuje się ją pod warstwą sterylnej płynnej parafiny (oprócz sczelnego zakorkowania probówek!!! )Rozumiem że w tym wypadku pionowe przechowywanie probówek odpada.
                          KETTLER brewery
                          www.lukuj.republika.pl

                          Comment

                          • tsulej
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.09
                            • 54

                            #14
                            Więcej o agarze znalazłem TUTAJ

                            Sam artykuł rewelacyjny, trochę mnie dziwi jednak ta wielka sterylność. Jak przechowuję gęstwę to tylko w wyparzonych słoikach i nic się nie dzieje.
                            Czy rzeczywiście tak łatwo jest zakazić skosy?

                            Tak czy inaczej w weekend pewnie przygotuję sobię parę skosów z Safale, Saflager i Trappist HG - wtedy może pojawią się jakieś uwagi/wątpliwości lub pytania.

                            Comment

                            • tsulej
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2003.09
                              • 54

                              #15
                              W sumie to mam pytania:
                              1. Ile maksymalnie można przechowywać drożdże w skosach - w artykule kilka miesięcy - to trochę mało... Czy, na przykład, przebudzanie drożdży (poprzez ocieplenie do 20stC na czas 24-48h) co jakiś czas, może przedłużyć ich aktywność? Czy drogi Naczelniku - przechowywałeś drożdże np. 2 lata i po tych dwóch latach były aktywne?
                              2. Ile razy można pobierać drożdże ze skosu? Raz? Dwa? Czy jakieś specjalne zabiegi (np. domnożenie drożdży) są potrzebne przed włożeniem skosu do lodówki?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X