Na prośbę zawartą w temacie 'Plany warzelnicze na rok 2004/2005' - podaję receturę na piwo Rochefort 8, w/g źródeł internetowych.
Składniki na 10 litrów, 1.080 OG=19,3Blg, 32 IBU, 70 EBC :
Te procenty to udział składnika w całości masy.
Pilsner malt (Belgian) 70.4% 2375 g
Caramunich 120 EBC 11.1% 375 g (ewentualny zamiennik - karmelowy jasny, a może Carared (?) z Weyermanna)
Carafa Spezial 800EBC (dehusked) 1.5% 50 g (zamiennik - słód czekoladowy)
Special "B" 3.7% 125 grams (pewnym zamiennikiem jest nasz karmel ciemny)
Kukurydza (płatki) 3.7% 125 grams
Cukier kandyzowany ciemny 9.6% 325 grams
Chmiel i przyprawy wraz z czasem gotowania
Styrian Goldings 4.2% 23 grams 75 min.
Hallertau Hersbrucker 3.5% 10 grams 30 min.
Hallertau Hersbrucker 3.5% 5 grams 5 min
Całe ziarna kolendry, świeżo pokruszone 5 grams 5 min.
Drożdże oczywiście WLP550 lub Wyeast1762 albo drożdże odzyskane z butelki Rochefort.
link do źródła tych danych + dodatkowe informacje i wskazówki
Dostępne u nas odpowiedniki nie zagwarantują raczej efektu najbliższego oryginałowi, będzie to nieco większe przybliżenie.
Z artykułu wynika, że przy stosowaniu się do tej receptury osiągnięto efekt bardzo bliski zacnemu oryginałowi.
Składniki na 10 litrów, 1.080 OG=19,3Blg, 32 IBU, 70 EBC :
Te procenty to udział składnika w całości masy.
Pilsner malt (Belgian) 70.4% 2375 g
Caramunich 120 EBC 11.1% 375 g (ewentualny zamiennik - karmelowy jasny, a może Carared (?) z Weyermanna)
Carafa Spezial 800EBC (dehusked) 1.5% 50 g (zamiennik - słód czekoladowy)
Special "B" 3.7% 125 grams (pewnym zamiennikiem jest nasz karmel ciemny)
Kukurydza (płatki) 3.7% 125 grams
Cukier kandyzowany ciemny 9.6% 325 grams
Chmiel i przyprawy wraz z czasem gotowania
Styrian Goldings 4.2% 23 grams 75 min.
Hallertau Hersbrucker 3.5% 10 grams 30 min.
Hallertau Hersbrucker 3.5% 5 grams 5 min
Całe ziarna kolendry, świeżo pokruszone 5 grams 5 min.
Drożdże oczywiście WLP550 lub Wyeast1762 albo drożdże odzyskane z butelki Rochefort.
link do źródła tych danych + dodatkowe informacje i wskazówki
Dostępne u nas odpowiedniki nie zagwarantują raczej efektu najbliższego oryginałowi, będzie to nieco większe przybliżenie.
Z artykułu wynika, że przy stosowaniu się do tej receptury osiągnięto efekt bardzo bliski zacnemu oryginałowi.
Comment