Receptura na Rochefort 8

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalh
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.12
    • 284

    Receptura na Rochefort 8

    Na prośbę zawartą w temacie 'Plany warzelnicze na rok 2004/2005' - podaję receturę na piwo Rochefort 8, w/g źródeł internetowych.

    Składniki na 10 litrów, 1.080 OG=19,3Blg, 32 IBU, 70 EBC :
    Te procenty to udział składnika w całości masy.

    Pilsner malt (Belgian) 70.4% 2375 g
    Caramunich 120 EBC 11.1% 375 g (ewentualny zamiennik - karmelowy jasny, a może Carared (?) z Weyermanna)
    Carafa Spezial 800EBC (dehusked) 1.5% 50 g (zamiennik - słód czekoladowy)
    Special "B" 3.7% 125 grams (pewnym zamiennikiem jest nasz karmel ciemny)
    Kukurydza (płatki) 3.7% 125 grams
    Cukier kandyzowany ciemny 9.6% 325 grams

    Chmiel i przyprawy wraz z czasem gotowania
    Styrian Goldings 4.2% 23 grams 75 min.
    Hallertau Hersbrucker 3.5% 10 grams 30 min.
    Hallertau Hersbrucker 3.5% 5 grams 5 min
    Całe ziarna kolendry, świeżo pokruszone 5 grams 5 min.

    Drożdże oczywiście WLP550 lub Wyeast1762 albo drożdże odzyskane z butelki Rochefort.

    link do źródła tych danych + dodatkowe informacje i wskazówki
    Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!


    Dostępne u nas odpowiedniki nie zagwarantują raczej efektu najbliższego oryginałowi, będzie to nieco większe przybliżenie.
    Z artykułu wynika, że przy stosowaniu się do tej receptury osiągnięto efekt bardzo bliski zacnemu oryginałowi.
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Dzięki za przepis!
    Wygląda bardzo ciekawie i z chęcią go wypróbuję. Myślałem o zrobieniu "zwykłego" dubbela, ale teraz chyba zastąpię ten pomysł właśnie Rochefortem zmodyfikowanym zgodnie z moimi poniższymi uwagami.
    Parę uwag:
    Zamiast CaraMunich na pewno nie CaraRed, bo jest o wiele za jasny. Natomiast karmelowy jasny jak najbardziej, ma bardzo zbliżony współczynnik EBC.
    Ciężko też mówić, że za pomocą karmelu ciemnego można zastąpić Special B, ponieważ jest on ponaddwukrotnie ciemniejszy (Special B ma barwę ok. 315 w jednostkach EBC). Proponowałbym zmieszać w odpowiednich proporcjach jasny z ciemnym karmelowym, chyba będzie to najlepsza opcja w naszych warunkach.
    Ciekawi mnie też dodanie kolendry.

    Comment

    • michalh
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.12
      • 284

      #3
      Te 'karmelowe' odpowiedniki są jakims przybliżeniem i do tej pory tez ich używałem z dobrym efektem. Używanie zbyt dużych ilości słodów karmelowych w piwach typu dubbel i belgian strong ale (np. Rochefort) nie jest wskazane - tak wynika ze źródeł internetowych, dodają one zbyt dużo słodkości piwu. Ja dodawałem karmelowe i piwo mi smakowało -było słodkie, ale OK.
      Podstawą oczywiście są właściwe drożdże.
      Mam dwa ciekawe artykuły o warzeniu tych gatunków, ale nie mogę zamieścić tych plików PDF, bo mają prawie po 500kB. Jak można je zamieścić na forum?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Wyślij do Arta, a Art niech je zaczepi gdzieś na głównej stronie do ściągnięcia.
        Last edited by Krzysiu; 2004-11-26, 16:12.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Ewentualnie wyślij mi i spróbuję coś z nimi pokombinować.

          Comment

          • michalh
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.12
            • 284

            #6
            Wysłałem do ARTa, sa niestety po angielsku

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              No, to niech tylko Art je zamieści po angielsku, zaraz Pieczarek z Becikiem zaczną protestować
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Bardzo to długie? Może bym przetłumaczył w wolnej chwili, jeśli ciekawe. W końcu zarabiam tym na życie I piwo rzecz jasna

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Marusia napisał(a)
                  ... zaraz Pieczarek z Becikiem zaczną protestować
                  Nie zaczną, jeśli nie będzie to w ogólnej dyskusji. Poza tym oni piwa nie warzą, więc ich głos się w tym szczególnym przypadku nie liczy.

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    Dzięki za artykuły. Dostałem je mailem
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      #11
                      michalh napisał(a)
                      Wysłałem do ARTa, sa niestety po angielsku
                      Pliki są dla chętnych dostępne do pobrania tutaj:

                      belgian_dubbel_n_strongales.exe (w środku 2 pliki pdf, razem ok. 460kb)
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Świetne artykuły. I mimo objętości plików, tekstu nie ma w nich aż tak wiele, więc chętnie podejmę się przetłumaczenia.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Twilight_Alehouse napisał(a)
                          chętnie podejmę się przetłumaczenia.
                          No to tłumacz, a nie gadaj tylko o tym, potrzebujesz błogosławieństwa? Jeśli tak, to masz je ode mnie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Marusia napisał(a)
                            No to tłumacz, a nie gadaj tylko o tym, potrzebujesz błogosławieństwa? Jeśli tak, to masz je ode mnie
                            Nie błogosławieństwa, tylko czasu... Do piątku powinienem zrobić. A co koleżanka taka nerwowa?

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Twilight_Alehouse napisał(a)
                              Nie błogosławieństwa, tylko czasu... Do piątku powinienem zrobić. A co koleżanka taka nerwowa?
                              Jakbym była nerwowa, to mój post opatrzyłabym takimi mordami , a nie takimi


                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X