Słody (w kg na 18,9l):
3,7 British pale
0,28 karmelowy 145 EBC
0,113 bursztynowy
0,34 "torrified wheat" - wysuszone ziarna pszenicy niesłodowanej
chmiel:
24g Target 8,5%AA - gotować 60 min
14g Challenger - 15 min przed koncem gotowania
14g East Kent Golding - 1 min przed końcem gotowania
14g Styrian Golding - 1 min przed końcem gotowania
Na 15 min przed końcem gotowania:
57 g syropu glukozowego
5 ml mech irlandzki
Drożdże: Wyeast 1275 Thames Valley lub 1968 Special London
<<<Podzękowania dla Twillight Alehouse za pomoc>>>
Twilight_Alehouse napisał(a) to, jak dowiedziałem się wczoraj od Borysko, po prostu pszeniczny popcorn. Muszę poeksperymentować jak coś takiego uzyskać.
Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Ja jestem PRAWIE pewien, że taką definicję czytałem w jakimś amerykańskim sklepie wysyłkowym dla piwowarów. Ale nie umiem w tej chwili tam wrócić, żeby się upewnić.
Poszukałem w google na grupach dyskusyjnych (a konkretnie na rec.crafts.brewing) na hasło "torrified wheat" (poprawnie chyba powinno być torrefied). Z wypowiedzi tam zawartych wynika, że jest to "popcorn", ale uzyskiwany za pomocą wysokociśnieniowej pary, więc w domu jest raczej trudno uzyskać...
Niektóre wypowiedzi przytaczam (w oryginale):
"Torrified wheat is puffed wheat like some breakfast cereal. It isn't
malted although it was gelatinized when it was puffed so you can mash
with it like any other adjunct."
"Torrification is a process by which wheat kernels are heated so the starchy material in the centre of the kernel expands rapidly while leaving the shell intact. Torrification makes the wheat easier to mill. You can use flaked wheat. But since we've never tried it, I can't tell you how well it works."
"The torrified wheat that I buy is bigger than regular wheat, and there are not any dark/black ones. It isn't as big as puffed wheat though."
"Torrified wheat is puffed wheat kernels, like the breakfast cereal. It has not been malted. It is much the same process as popcorn goes through"
"Torrified wheat is commonly used in ales to help head formation and
retention. Don't use more than 10% or you may get haze problems.
I've never heard of it being used as a base malt in a Wit or other.
It is somewhat interchangable with flaked wheat."
"Torrefied wheat is not malted. It is processed by loading the wheat into a pressure vessel and filling the vessel with pressurized steam. The steam penetrates the wheat kernels and gelatanizes the starches inside. The pressure is quickly released from the vessel causing the wheat to puff from the pressure trapped in the kernels."
Pewności nie mam, ale wygląda na to, że jest to ziarno doprowadzone do eksplozji wskutek wysokiej temperatury (zapewne w krótkim czasie, aby nie doszło do zmian chemicznych skrobi), a następnie sprasowane w granulki. Takie coś powszechnie używa się w USA jako formę surowca niesłodowanego do zasypu.
tsulej napisał(a) Z wypowiedzi tam zawartych wynika, że jest to "popcorn", ale uzyskiwany za pomocą wysokociśnieniowej pary, więc w domu jest raczej trudno uzyskać...
Comment