Guines Extra Stout
OG - 11 Blg, FG - 3 Blg, IBU 40, alk. 4,2 % poj.
Słody (w kg):
2,7 british pale
0,23 łuska owsiana
0,34 palony jęcznień
0,113 british cristal 145 EBC
0,45 płatki jęcznienne
0,085 acid (zakwaszający) - nie koniczny, ale pożądany
zacieranie 90 min w temp. 65 st.C
Chmiel:
22 g Target 8,5% AA
11 g East Kent Golding 5%AA
gotować 90 min.
mech irlandzki: 5 ml na 15 min przed końcem gotowania
Drożdże Wyeast 1084 Irish ale lub 1098 British ale
OG - 11 Blg, FG - 3 Blg, IBU 40, alk. 4,2 % poj.
Słody (w kg):
2,7 british pale
0,23 łuska owsiana
0,34 palony jęcznień
0,113 british cristal 145 EBC
0,45 płatki jęcznienne
0,085 acid (zakwaszający) - nie koniczny, ale pożądany
zacieranie 90 min w temp. 65 st.C
Chmiel:
22 g Target 8,5% AA
11 g East Kent Golding 5%AA
gotować 90 min.
mech irlandzki: 5 ml na 15 min przed końcem gotowania
Drożdże Wyeast 1084 Irish ale lub 1098 British ale
Comment