Czepiam się, bo mam uzasadnione wątpliwości. Skoro na kontynencie potrafiono bez problemów kontrolować proces suszenia słodu (większość piw produkowanych w XV i XVI w. to piwa jasne), to jakim cudem nie potrafiono tego dokonać w Anglii? Argument obyczajowy mogę przyjąć, bo jest logiczny, ale technologicznie to do mnie nie przemawia. Suszenie słodu do wyższej temperatury wymaga większej ilości opału (głównie drogiego drewna lub jeszcze droższego węgla drzewnego), więc zwiększa koszty, a nie obniża. Nie ma żadnego powodu, żeby sądzić, że w Anglii było odwrotnie.
Porter Bałtycki - artykuł Czesa - komentarze
Collapse
X
-
-
Pytanie, co znaczy "ciemnawe"? W praktyce słodowniczej, nawet obecnie, słód monachijski nazywa się słodem ciemnym (Dylkowski, Browarnictwo, Warszawa 1984, Pazera i Rzemieniuk, Browarnictwo, Warszawa 1998). A nie da się wyłącznie ze słodu monachijskiego otrzymać typowego ciemnego piwa. Więc jeżeli piwo o barwie ciut ciemniejszej jest od Urquella jest "ciemnawe", to rzeczywiście prawie wszystkie piwa są ciemne.
Comment
-
-
Ciekaw jestem ktore Browary wciaz warza Portery w Polsce.
Mieszkam w Stanach, dokad byl wspanialy Okocim sprowadzany. Amerykanie po sprobowaniu szaleli za tym gotunkiem. Domyslam sie ze jacys "konsultanci" namowili Okocim i moze i inne browary na wycofanie porteru i innych gatunkow z produkcji.
Rowniez sprowadzane byly portery Tyskie, Zywiec, Kozlak (tez bardzo dobry) i Dojlidy.
Obawiam sie ze wkrotce Polskie piwa malo beda sie roznic od Heinekena.
Wdzieczny bylbym za wszelkie informacje.
Andrzej Golebiowski
Buffalo, NY
USA
Comment
-
-
Niewiele tego zostało, ale ja akurat nie jestem na bieżąco. Szukaj w tematach:
Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
i w niektórych innych tematach w "piwo ogólnie".
A opisów i ocen poszczególnych porterów szukaj w dziale "piwo konkretnie"
Comment
-
-
Nie widzę w tym nic dobregoWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
to świetnie, ale to nie jest odpowiedni temat na takie wyznania.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tplasNajlepszy Porter to porter łódzki. Żywiecki jest droższy (!!!) i ma trochę inny smak.
... widze nadlatujacego banana za dalsze rozwadnianie tematu... szybki unik... ufff, udalo sie... przelecial tuz nad glowa...
dobra wiecej nie bedeLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
Comment