Piwo o zapachu i posmaku skuna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bigzzgib
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.12
    • 9

    Piwo o zapachu i posmaku skuna

    Witam!
    Co powoduje w piwie zapach i posmak dobrego skuna(niechodzi o piwa konopne), wyczuwam to mi in w Pilsener Uruquel, Red Eric ew w zielonym lechu lub z butelki.Niepotrafie inaczej określić tego zapachu i chciałbym to uzyskać w swoim piwie amatorskim
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #2
    Nie wiem niestety, jak osiągnąć zapach skuna. Natomiast wiem, że w warunkach domowych łatwo można osiągnąć w piwie aromat dobrego skunksa. Wystarczy przy warzeniu zapomnieć o zasadach higieny i efekt murowany A tak nawiasem mówiąc, jak ktoś za wiele tych skunów zaliczy, to już potem we wszystkim je wyczuwa.
    Last edited by Borysko; 2004-12-13, 12:17.

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      #3
      Może wystarczy rozlewać w butelki z zielonego szkła i leżakować w świetle? Ale na pewno to nie wiem; jakoś mi nie zależy na osiągnięciu takiego efektu we własnym piwie...
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • kalifat
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.10
        • 1168

        #4
        Odp: Piwo o zapachu i posmaku skuna

        bigzzgib napisał(a)
        Witam!
        Co powoduje w piwie zapach i posmak dobrego skuna(niechodzi o piwa konopne), wyczuwam to mi in w Pilsener Uruquel, Red Eric ew w zielonym lechu lub z butelki.Niepotrafie inaczej określić tego zapachu i chciałbym to uzyskać w swoim piwie amatorskim
        Proponuję przed zakapslowaniem wepchnąć do każdej buteleczki bucha

        Albo zieloną kostkę podzielić na x części i po kawałeczku wrzucić do butelczyny.
        A czy nie lepiej po prostu osobno sobie zapalić, a osobno wypić ????
        bla bla bla

        Comment

        • arcy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.07
          • 7538

          #5
          Drodzy koledzy! Kpiąc sobie z problemu, nie zauważyliście najważniejszej informacji. Otóż smak Lecha z puszki i Pilsnera wykazują podobieństwo

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #6
            Sprawdziłem w necie co to jest skun. Mam nadzieję, że nie będę musiał zadawać pytania, jak tego zapachu unikać w swoich piwach.
            MM961
            4:-)

            Comment

            • bigzzgib
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2004.12
              • 9

              #7
              arcy napisał(a)
              Drodzy koledzy! Kpiąc sobie z problemu, nie zauważyliście najważniejszej informacji. Otóż smak Lecha z puszki i Pilsnera wykazują podobieństwo
              Chodziło mi o lecha z butelki.

              Moje pytanie nie ma nic wspólnego z paleniem zioła po prostu niewiem jak inaczej nazwać owy aromat

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                #8
                A to przepraszam. Myślałem, że skoro napisałeś lub z butelki, to miałeś na myśli puszkę.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Zapach skunksa osiąga się poprzez wystawienie dojrzewającego piwana światło słoneczne. Pod wpływem światła w piwie zachodzi fotoliza 4-metylopenenylowego łańcucha bocznego izoalfakwasów, uwalniająca rodnik izopentenylowy, który reaguje z rodnikiem tiolowym, tworząc 3-metylo-2-butenodiol (izopentenylomerkaptan), związek o bardzo silnym i charakterysytycznym "zapachu". Im mocniej nachmielone będzie piwo, tym tego skunksa będzie więcej.

                  Gustujesz w takich aromatach?

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Zapach i posmak skunksowaty to wynik obecnosci w piwie 3-metylo-2-buten-1-tiolu, związku siarkowego, który powstaje w wyniku fotolizy (rozpadu pod wpływem swiatła) izohumulonów chmielowych (te nadają piwu goryczkę).
                    Zdarza się, gdy piwo butelkowane jest w zielone szkło, a do chmielenia użyto zwykłych preparatów chmielowych, a nie modyfikowanych chemicznie (uwodornianych).
                    Jak skunksa uniknąć? Rozlewać do brązowego szkła, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych ani lamp jarzeniowych.

                    Są jednak i tacy piwosze, którzy ten akcent w bukiecie piwa cenią!
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • bigzzgib
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2004.12
                      • 9

                      #11
                      Krzysiu napisał(a)

                      Gustujesz w takich aromatach?
                      Moment piszecie o skunie(ganja)? czy skunksie(jakimś innym smrodzie)
                      Rozumiem że dla niepalących ganja śmierdzi lecz dla mnie jest wprost przeciwnie i spotykając w piwie podobne aromaty bardzo mi to smakuje. Rzeczywiście coś musi być z tym światłem bo piwa w których spotkałem ten aromat były w zielonej lub białej butelce

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        Taki posmak w piwie zauważyłem w piwach białoruskich, gdzie nikt specjalnie nie przejmuje się kolorem butelek. To samo piwo z tą samą
                        datą zdatności do spożycia smakowało całkowicie inaczej. Te w brazowych butelkach byly stanowczo duzo lepsze.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • CarlBerg
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.09
                          • 968

                          #13
                          Czes ma wiele racji pisząc o amatorach takiego piwa - wszak podobny silny aromat oprócz Urquella ma tradycyjny Carlsberg i Heineken (w zielonych butelkach). Te piwa piją codziennie miliony, nie na próżno więc niektóre Browary leją w zielone szkło ... Z pewnością jest to przemyślana akcja. Mi coś podobnego udało się uzyskać przy bardzo solidnym chmieleniu na zimno
                          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                          Comment

                          • bigzzgib
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2004.12
                            • 9

                            #14
                            CarlBerg napisał(a)
                            Czes ma wiele racji pisząc o amatorach takiego piwa - wszak podobny silny aromat oprócz Urquella ma tradycyjny Carlsberg i Heineken (w zielonych butelkach). Te piwa piją codziennie miliony, nie na próżno więc niektóre Browary leją w zielone szkło ... Z pewnością jest to przemyślana akcja. Mi coś podobnego udało się uzyskać przy bardzo solidnym chmieleniu na zimno
                            Chmieliłeś może aroma tabs? a jak nie to jakim chmielem i jaka dawka? Wystawiałeś to potem na światło?

                            Comment

                            • ArturŁ
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.11
                              • 374

                              #15
                              Brok (i nie tylko,jest jeszcze parę piwek) też ma zapach konopii.Wyjaśnić tego natomiast nie umiem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X