Może uda mi się potwierdzić lub zdementować informację o fatalnym wpływie zielonego szkła na smak i zapach piwa. Zamierzam zapakować kilka zielonych butli moim piwem z drugiej warki. Będę miał porównanie zieleni i brązu. A i do białych butelek naleję. Za parę miesięcy będzie wiadomo co i jak. Jak obstawiacie - będą skuny?
Ja wprawdzie lałem pierwsze cztery warki również w zielone butelki, jednak efektów skunksowych nie zaważyłem, bo piwo stało w piwnicy. Może zaryzykuję przy następnym rozlewie i potrzymam jedną zielonę butelkę w świetle dziennym.
Ostatnio w Aldim "niebieskim" zakupiłem dwa 6-paki Martinusa jeden w ciemnych plastikach a drugi w jasnych po 0,5.Cena za pakiet 1.65 E plus kaucja za butelki Ten w jasnych nazywał się Gold i rzeczywiście miło zaskoczył mnie swym "ziołowym" aromatem
Aby rzecz sprawdzić "namacalnie" przeprowadziłem test.
Kilka butelek trzymałem przez dwa tygodnie na parapecie.
Wczoraj jedną butelkę wygrzebałem z piwnicy, a drugą wziąłem z parapetu (obie z jednej warki, zabutelkowane 5.12.2004).
Już na pierwszy rzut oka widać różnicę - piwo naświetlane jest nieco mętniejsze - butelka z lewej.
Po otwarciu już z daleka wyczułem ów charakterystyczny zapach skuna. Oczywiście z butelki parapetowej, w butelce piwnicznej go nie ma. W smaku nie wyczułem różnicy.
Piwo było bardzo słabo chmielone - 20g goryczki i 20g aromatu na 16 l brzeczki.
Niedługo porównam butelkę zieloną i brązową - obie naświetlane.
Wznawiam temat, bo jak dla mnie delikatny posmak(nie aromat) skuna połączony z goryczką chmielową, to rzecz nie do przecenienia w lagerze, jednak niektóre piwa(np. duński carlsberg) mają ten posmak nawet gdy są rozlewane w puszki(czarne) zamiast zielonych butelek. Gdybym tylko wiedział jak bardzo chetnie dodał bym ten posmak do mojego piwa.
jeśli to jest ten skun to ja nie chce tego w swoim piwie. jest tyle aromatów (naturalnych) którymi można obdarzyć piwo w fazie produkcji, że świadome uzyskiwanie takiego smrodu jest dla mnie dziwne. rozumiem jednak, że o gustach się nie rozmawia
Wszystkie piwa w zielonych butelkach posiadają charakterystyczny, mocny aromat.
Piwo z butelek brązowych (z tych samych warek) takiego aromatu nie ma.
Wszystkie skrzynki stały w zaciemnionym miejscu.
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment