To jakaś przesada. Macie zaniżone deklaracje wodne albo leje wam się na okrągło. Ja mam zadeklarowane miesięcznie 12 litrów i wystarcza na wszystko. A zużycie wody w zasadzie mi nie wzrosło, w moim przypadku odbija się na gazie - w najbardziej aktywnych miesiącach ok. 10 zł ponad przeciętne zużycie miesięczne.
Liczniki na wodę - zmorą piwowara!
Collapse
X
-
Krzysiu napisał(a)
Ja mam zadeklarowane miesięcznie 12 litrów i wystarcza na wszystko. A zużycie wody w zasadzie mi nie wzrosło, w moim przypadku odbija się na gazie - w najbardziej aktywnych miesiącach ok. 10 zł ponad przeciętne zużycie miesięczne.Gratuluję!
Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-12-17, 13:59.
Comment
-
Pewnie lubicie się długo pluskać w wannie, a nie, że Wam na browar dużo wody wychodzi... Szukacie pretekstu, ot co!Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Odp: Liczniki na wodę - zmorą piwowara!
Małażonka napisał(a)
Pół roku temu założono nam liczniki - wiedziałam, że opłaty będą większe, ale 247,00 złotych dopłat w przeciągu pół roku troszkę mnie zaskoczyło. Ciekawam zatem jak to u Was wygląda?
Nie wiem jak z ceną wody w Warszawie, ale zakładając nawet koszt dwa razy większy, to 4 tony wody na miesiąc uważam za bardzo dużo. Może czas pomyśleć o modernizacji browaru?Comment
-
Odp: Liczniki na wodę - zmorą piwowara!
Małażonka napisał(a)
Pół roku temu założono nam liczniki - wiedziałam, że opłaty będą większe, ale 247,00 złotych dopłat w przeciągu pół roku troszkę mnie zaskoczyło. Ciekawam zatem jak to u Was wygląda?MM961
4:-)Comment
-
Małażonka napisał(a)
Becik, jak Ty fermentor odkażałeś w piekarniku? Coś po nim po takim zabiegu zostało?
Napisaliśmy wyraźnie woda z kranu służy nam do zachowania czystości przy warzeniu, ewentualnie chłodzi gorącą brzeczkę (zważ, że balkonu u nas brak, a piwnica jest tak ciepła jak mieszkanie). Nikt nigdzie nie napisał, że warzy piwo na kranówie, czyżbyś czytał coś między wierszami?
Fermentatora nie odkażam (-łem) w piekarniku.
I nie czytam pomiędzy wierszami (w tym wypadku), a jak uważasz, że czytam to się zemszczę
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ja się przyznam że warzę piwo na wodzie z kranu, która według analiz jest u nas zdrowsza, lepsza i tańsza od jakiejkolwiek sprzedawanej w sklepach mineralnej.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Ja również warzę piwo na kranówie, wino też nastawiam na wodzie z kranu nieprzegotowanej. No, ale w Obornikach jak się zrobi herbatę, to ona przypomina herbatę, a nie wodę z kałuży czy kawę z mlekiem jak we WrocławiuGdybym mieszkał we Wrocławiu czy dajmy na to Warszawie, to pewnie bym się zdecydował na wodę w 5l baniakach, a tak to nie muszę.
Comment
-
Małażonka napisał(a)
Czy mógłbyś swą wypowiedź rozwinąć?
Jednak co do wykorzystywania wody do czyszczenia sprzętu piwowarskiego, to choć ostatnio warzę 1 warkę na tydzień, nie zauważyłem wyraźnego wzrostu zużycia wody. Jeśli takowe by było, to na pewno zauważyliby to moi rodzice (w szczególności mój ojciec).
Był już np. lament, że za dużo energii zużywam przy dezynfekcji butelek w piekarniku. Musiałem dopiero pokazać czarne na białym, że cena takiej dezynfekcji 40 butelek wynosi niecałą 1 zł."All the good things for those who wait"Comment
-
becik napisał(a)
jestem laikiem w warzeniu ale wydaje mi się, że gdyby browary do produkcji piwa uzywały wody z wodociągów miejskich to nastałby koniec świataA tak serio, może się mylę, ale zawsze uważałem, że browary w przeważającej większości robią piwo na kranówie. Czy jest inaczej?
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2004-12-17, 14:56.Comment
Related Topics
Collapse
-
U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.
Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...-
Channel: Czechy
-
-
Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.
Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo...-
Channel: Czechy
-
-
Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.
Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...-
Channel: Wielkopolskie
2024-10-19, 21:08 -
-
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
-
Channel: Śląskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment