Liczniki na wodę - zmorą piwowara!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    Liczniki na wodę - zmorą piwowara!

    Pół roku temu założono nam liczniki - wiedziałam, że opłaty będą większe, ale 247,00 złotych dopłat w przeciągu pół roku troszkę mnie zaskoczyło. Ciekawam zatem jak to u Was wygląda?

  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #2
    Odkąd zacząłem warzyć rachunki wzrosły o jakieś 10-15 pln w skali miesiąca.
    Last edited by dkrasnodebski; 2004-12-17, 12:54.
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      nie wierzę..jako wody do warzenia piwa używacie chlorowanej kranówy???????????

      jak warzyłem to była w moim wypadku tylko i wyłącznie kupna źródlana (w 5l balonach) i to jeszcze z określonym składem mineralnym ale nigdy nie z kranu....
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #4
        becik napisał(a)
        nie wierzę..jako wody do warzenia piwa używacie chlorowanej kranówy???????????

        No wiesz Becik, w naszych browarach jeszcze myje się instalację
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.08
          • 6771

          #5
          A myłeś sprzęt, oskażałeś i płukałeś fermentory też w kupnej wodzie
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #6
            A jeszcze trzeba szybko schłodzić brzeczkę...

            U mnie - to w skali miesiąca wynosi prawie 42 złote - gorzej, że dopłata ma nastąpić teraz
            Last edited by Małażonka; 2004-12-17, 13:04.

            Comment

            • dkrasnodebski
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 2316

              #7
              Małażonka napisał(a)
              U mnie - to w skali miesiąca wynosi prawie 42 złote - gorzej, że dopłata ma nastąpić teraz
              Widzicie jaki piękny prezent Wam wodociągi na gwiazdkę sprawiły
              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

              www.radoslawstolar.pl

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #8
                Cudowny - część kwoty już zapłaciliśmy w postaci zaliczki - teraz musimy dopłacić tylko 137 złotych

                Comment

                • emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

                  #9
                  Moja metoda warzenia jest dużo tańsza, aczkolwiek nie pod względem finansowym zacząłem ją stosować. Nie odkażam , tylko myję fermentory gorącą wodą silnym strumieniem (zużycie wody kilka razy mniejsze) , nie chłodzę brzeczki wodą, po prostu pakuję wrzącą brzeczkę do 4-o litrowych słojów (jest tego trochę , bo jednorazowo np chmielę 14 kg słodu) i zostawiam do studzenia. Bywa że wystawiam na balkon, teraz to szybko stygnie.

                  Comment

                  • mjp
                    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                    • 2004.02
                    • 954

                    #10
                    Ja przeszedłem z dezynfekcji sprzętu chloraminą (30l wody na fermentor) na dezynfekcję pirosiarczynem sodowym.(2l wody na fermentor i cały potrzebny danego dnia sprzęt, w tym butelki). Oczywiście dochodzi woda na umicie i wypłukanie wszystkiego, ale jest to stała ilość, niezależna od sposobu dezynfekcji. Natomiast faktycznie chłodzenie wężownicą miedzianą z wodą zużywa trochę wody.
                    Maciek
                    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #11
                      myłem w normalnej wodzie i odkażałem w piekarniku
                      pozostały sprzęt za pomocą jakichś chemikali (podobnie jak mjp) ale nie pamiętam teraz co miałem

                      chłodzenie zawsze odbywało sie na balkonie lub w piwnicy

                      ale nie chodzi o calkowite zużycie wody, gdyż na piwo to jej się nie przelicza tylko o fakt WARZENIA PIWA NA KRANÓWIE, to dla mnie jest profanacja; może i jestem laikiem w warzeniu ale wydaje mi się, że gdyby browary do produkcji piwa uzywały wody z wodociągów miejskich to nastałby koniec świata
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • Hannibal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1426

                        #12
                        Jak się odpowiednio wszystko myje, to rachunki wcale nie są dużo wyższe. Oczywiście, jak by ktoś robił 1 warkę dziennie, to na pewno odczuje to na własnej skórze J
                        "All the good things for those who wait"

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #13
                          Becik, jak Ty fermentor odkażałeś w piekarniku? Coś po nim po takim zabiegu zostało?
                          Napisaliśmy wyraźnie woda z kranu służy nam do zachowania czystości przy warzeniu, ewentualnie chłodzi gorącą brzeczkę (zważ, że balkonu u nas brak, a piwnica jest tak ciepła jak mieszkanie). Nikt nigdzie nie napisał, że warzy piwo na kranówie, czyżbyś czytał coś między wierszami?
                          A wodę przelicza się na koszty wyprodukowania piwa: nie tylko tą wlaną do garnka (ta akurat jest darmowa z ogólnodostępnego ujęcia wody oligoceńskiej), ale również tą użytą do dezynfekcji czy chłodzenia. Tak samo, jak i przelicza się np. gaz

                          Comment

                          • Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

                            #14
                            Hannibal napisał(a)
                            Jak się odpowiednio wszystko myje, to rachunki wcale nie są dużo wyższe. (...)
                            Czy mógłbyś swą wypowiedź rozwinąć?

                            Comment

                            • brew
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.12
                              • 159

                              #15
                              Jak na dworze nie jest tak zimno jak dziś, to do chłodzenia używam wody do podlewania ogrodu (osobny licznik = dwa razy tańsza). Nalewam ją do wielkiej wanno-miski i w to zanurzam garnek z brzeczką. Potem woda podlewa trawnik.
                              Swoją drogą możnaby przeliczyć ile litrów wody trzeba zużyć do wyprodukowania 1 litra piwa - mam tu właśnie na myśli wszystkie mycia, dezynfekcje i studzenie brzeczki. Pewnie każdemu z przedmówców wyjdzie co innego.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X