piwo jasne lekkie staropolskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kysio
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.03
    • 4

    #1

    piwo jasne lekkie staropolskie

    Czy ktos probowal uwarzyc piwo wedlug przepisu
    "Kuchni Majakowskich"?http://www.btsnet.com.pl/majkowscy/k...olska/a29.html
    Ciekawym jak wyszlo?
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

    #2
    Hm, nie wiem, czy z tego coś dobrego wyjdzie...

    Oto moje uwagi:

    Nie podają tam odpowiednich temperatur (cytat: "zaparzyć w garnku" i nic więcej...) do zacierania.

    Czas fermentacji (cytat: "pozostawiając pojemnik w cieple (25-30oC) pod lekkim przykryciem na 5-6 godz") jest chyba bardzo krótki i będzie ryzyko produkcji szklanych bomb, jeżeli fermentacja dopiero w butelkach się skończy.

    Dlaczego "wlać do czystych butelek do 3/4 pojemności"? Będzie duże ryzyko utleniania fermentującego piwa, jeżeli butelki nie są napełnione.

    Co do rodzaju drożdży: Nie ma mowy o tym. Drożdże piekarskie (bo o takich czytelnik w pierwszej chwili myśli - skąd ma znać inne?) produkują przysmak, który na pewno nie jest "orzeświający i smaczny".

    Ja raczej nie proponowałbym warzyć według tej receptury, jeżeli ktoś chce produkować dobre piwo. Choć mogłoby być ciekawym eksperymentem. Czy ktoś ma ochotę na taki eksperyment???
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei

    Comment

    • oryks
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.01
      • 297

      #3
      Mnie ten przepis intryguje, może być całkiem ciekawy. Myślę jednak, że koniecznie trzeba do niego dodać nieco browarniczych zasad; tzn właśnie temperatury zacierania, odpowiednie drożdze no i może trochę chmielu. Proponowany sposób fermentacji też jest zbyt ryzykowny. Jako ciekawostka pozstaje skład zacieru.
      Mam natomiast inne pytania do wspomnianego przepisu.
      Mąka razowa ale jaka; żytnia, pszenna ? Mąka gryczana, gdzie ją dostać ?

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • konrad93
        Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
        konrad93
        Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

        Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
        2019-01-08, 12:48
      • darekd
        ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
        darekd
        Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

        Ekstr. 15%
        Alk. 6,0%

        Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
        Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
        2025-01-22, 22:57
      • pebejot
        Zduńska Wola, Św. Maksymiliana Marii Kolbego 4, Staropolski Ogródek Piwny
        pebejot
        Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
        Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
        Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
        2024-10-19, 09:24
      • darekd
        AleBrowar, Tower of Cats
        darekd
        India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
        I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

        Są jeszcze parametry i skład:
        Ekstr. 15%
        Alk.6,2%

        w składzie...
        2025-02-12, 23:00
      • Ahumba
        2025.01.18 - Warszawa, Baltic Porter Day 2025 w CBM
        Ahumba
        "Baltic Porter Day 2025
        Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...
        Start
        2025-01-18
        Koniec
        2025-01-18
        Adres
        Warszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,
        2024-11-03, 17:52
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...