Nie podają tam odpowiednich temperatur (cytat: "zaparzyć w garnku" i nic więcej...) do zacierania.
Czas fermentacji (cytat: "pozostawiając pojemnik w cieple (25-30oC) pod lekkim przykryciem na 5-6 godz") jest chyba bardzo krótki i będzie ryzyko produkcji szklanych bomb, jeżeli fermentacja dopiero w butelkach się skończy.
Dlaczego "wlać do czystych butelek do 3/4 pojemności"? Będzie duże ryzyko utleniania fermentującego piwa, jeżeli butelki nie są napełnione.
Co do rodzaju drożdży: Nie ma mowy o tym. Drożdże piekarskie (bo o takich czytelnik w pierwszej chwili myśli - skąd ma znać inne?) produkują przysmak, który na pewno nie jest "orzeświający i smaczny".
Ja raczej nie proponowałbym warzyć według tej receptury, jeżeli ktoś chce produkować dobre piwo. Choć mogłoby być ciekawym eksperymentem. Czy ktoś ma ochotę na taki eksperyment???
Mnie ten przepis intryguje, może być całkiem ciekawy. Myślę jednak, że koniecznie trzeba do niego dodać nieco browarniczych zasad; tzn właśnie temperatury zacierania, odpowiednie drożdze no i może trochę chmielu. Proponowany sposób fermentacji też jest zbyt ryzykowny. Jako ciekawostka pozstaje skład zacieru.
Mam natomiast inne pytania do wspomnianego przepisu.
Mąka razowa ale jaka; żytnia, pszenna ? Mąka gryczana, gdzie ją dostać ?
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
"Baltic Porter Day 2025
Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...
Comment