piwo jasne lekkie staropolskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kysio
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.03
    • 4

    piwo jasne lekkie staropolskie

    Czy ktos probowal uwarzyc piwo wedlug przepisu
    "Kuchni Majakowskich"?http://www.btsnet.com.pl/majkowscy/k...olska/a29.html
    Ciekawym jak wyszlo?
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

    #2
    Hm, nie wiem, czy z tego coś dobrego wyjdzie...

    Oto moje uwagi:

    Nie podają tam odpowiednich temperatur (cytat: "zaparzyć w garnku" i nic więcej...) do zacierania.

    Czas fermentacji (cytat: "pozostawiając pojemnik w cieple (25-30oC) pod lekkim przykryciem na 5-6 godz") jest chyba bardzo krótki i będzie ryzyko produkcji szklanych bomb, jeżeli fermentacja dopiero w butelkach się skończy.

    Dlaczego "wlać do czystych butelek do 3/4 pojemności"? Będzie duże ryzyko utleniania fermentującego piwa, jeżeli butelki nie są napełnione.

    Co do rodzaju drożdży: Nie ma mowy o tym. Drożdże piekarskie (bo o takich czytelnik w pierwszej chwili myśli - skąd ma znać inne?) produkują przysmak, który na pewno nie jest "orzeświający i smaczny".

    Ja raczej nie proponowałbym warzyć według tej receptury, jeżeli ktoś chce produkować dobre piwo. Choć mogłoby być ciekawym eksperymentem. Czy ktoś ma ochotę na taki eksperyment???
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei

    Comment

    • oryks
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.01
      • 297

      #3
      Mnie ten przepis intryguje, może być całkiem ciekawy. Myślę jednak, że koniecznie trzeba do niego dodać nieco browarniczych zasad; tzn właśnie temperatury zacierania, odpowiednie drożdze no i może trochę chmielu. Proponowany sposób fermentacji też jest zbyt ryzykowny. Jako ciekawostka pozstaje skład zacieru.
      Mam natomiast inne pytania do wspomnianego przepisu.
      Mąka razowa ale jaka; żytnia, pszenna ? Mąka gryczana, gdzie ją dostać ?

      Comment

      Przetwarzanie...
      X