Podpiwek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzuk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.03
    • 39

    Podpiwek

    Przy okazji warzenia piwa, mocno udzielam się również przy robieniu podpiwka.
    Sama metoda robienia podpiwka jest dość prosta więc nie będę się o tym rozpisywał. Powiem tylko że jest do kupienia specjalny susz, który się gotuje i takie tam..

    Ostatnio postanowiłem trochę zmienić przepis. Warzyłem sobie normalnie piwko (z dodatkami słodu karmelowego jasnego i barwiącego). Filtracja zakończona. Postanowiłem przemyć młuto dodatkowo gorącą wodą, około 5 litrów i to co się wypłucze dodać do podpiwka. Podpiwek wyszedł niesamowity. Jeszcze nigdy nie był tak smaczny a robiłem go już około 15 razy.
    Moje porady to: można go zacząć pić już po 3 dniach, do robienia podpiwka dodaję drożdży piwowarskich zebranych z dna fermentatora, nie trzymać go dłużej niż tydzień półtora bo potem jest mało słodki i niesmaczny, uważać na wybuchające butelki jak dłużej postoi.

    Aha i jeszcze jedno. Podpiwek jest mocno nagazowany i ciężko go otworzyć, wpadłem więc na pomysł by w kapslu robić małą dzurkę gwoździem i bez otwierania kapsla tak nalewać podpiwek, co prawda jest na początku sama piana ale po chwili już można pić.
    Pozdrawiam i smacznego.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Prawdziwy podpiwek robi się właśnie w ten sposób. Wysłodziny trzeci - czwarty raz zalewa się gorącą wodą lub wrzątkeim, potem filtruje i fermentuje. Domieszywanie do tego proszku z buraków jest niczym nieuzasadnioną fanaberią.

    Krótko mówiąc - nie ma się czym chwalić.

    Comment

    • radekam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 165

      #3
      Witam sznownych Państwa.
      Ja podpiwek robię następująco:
      - paczkę Podpiwka Kujawskiego gotuję w 12 l wody ok 30 min razem ze starym chmielem lub granulatem chmielowym w pończosze (już wygotowanym przy ważeniu normalnego piwa), z 3 pokrojonymi cytrynami dla smaku (też w pończosze) i 1 kg zwykłego cukru
      - filtruję następnie tą "brzeczkę" przez gęste płótno i zlewam do fermentatora
      - dodaję wody tak aby było ok 10 Blg
      - po ostudzeniu szczepię drożdżami piwowarskimi górnej fermentacji (zebranymi łychą z fermentujęcej "normalnej" brzeczki lub ze słoja w lodówce - też z poprzedniej warki), - ostatnio Safale US-56
      - po 3 dniach fermentacji i Blg 5 zlewam go do butelek dodając po 5 g glukozy na litr - rodzina strasznie lubi piane
      - stawiam na 3 dni do piwnicy w temperaturę 10 stopni
      - serwuję

      Wychodzi fajny napój o gęstej, brązowej pianie, lekko słodkawy z posmakiem cytrynowym, bez smaku drożdzy i zawarości teoretycznej 2% alkoholu.
      Aha, jeszcze jedno. Mimo że do produkcji podpiwka uzywam te same graty i techniki co przy robieniu normalnego piwa, to nie stosuje jak tam pełnej dezynfekcji sprzętu i butelek. wystarczy Ludwik i ciepła woda.
      Wykorzystanie wód wysłodowych zamiast wody, tak jak to wspomniał kolega Dzuk w poprzednim poście jest pomysłem wartym wypróbowania. Opiszę swoje doświadczenia w tym zakresie.
      Co do możliwości kupna Podpiwka Kujawskiego, to można go znależć w sklepikach spożywczych w Siedlcach (marzec 2006), kosztuje wszędzie po 1,10 zł za paczkę wystarczającą na wyżej opisaną warkę.
      Smacznego i pozdrawiam.
      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X