Drożdże - odzyskiwanie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zeno
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.03
    • 8

    #1

    Drożdże - odzyskiwanie.

    Chodzi konkretnie o drożdże do piw pszenicznych WLP300 ,ale prosiłbym również o informację na przyszłość - dot. innych drożdży (g/d fermentacji, do Ale itp.)
    Po ilu "odzyskach" spada kondycja drożdży?
    Po ilu "odzyskach" drożdże nie nadają się do użytku?
    ***
    Dodam tylko, iż drożdże każdorazowo zdejmuję oczyszczone z powierzchni podczas fermentacji burzliwej, dodaję brzęczki 7-8 dni w temp. pokojowej, potem do lodówki na góra 1-2 tygodnie - w tym czasie staram się je wykorzystać.
    Jakieś sugestie?
    ***
    Pozdrawiam
    Zeno
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #2
    Nie ma tutaj reguł. W tradycyjnych browarach te same szczepy są stosowane nieraz przez setki lat i cały czas są w świetnej kondycji. Wg mnie najważniejsze jest utrzymanie higieny i niskiej temperatury przechowywania. U mnie pszeniczne drożdże leżały w lodówce po 2-3 miesiące i piwo wychodziło nadal dobre.
    A, jeszcze jedno. Nie mam pojęcia po co dodajesz te brzęczki na 7-8 dni

    Comment

    • Zeno
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.03
      • 8

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
      A, jeszcze jedno. Nie mam pojęcia po co dodajesz te brzęczki na 7-8 dni
      hmmm... wydaje mi się to całkiem na miejscu chociażby po to, by dodatkowo odżywić ten siuwaks, ale rzeczywiście może to być błędna teoria ...

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zeno
        hmmm... wydaje mi się to całkiem na miejscu chociażby po to, by dodatkowo odżywić ten siuwaks, ale rzeczywiście może to być błędna teoria ...
        Zdaje się, że kolega Borysko sobie troszkę zażartował.
        No bo co to są BRZĘCZKI?
        - To pewnie coś, co BRZĘCZY - brzęczek, dzwonek itp.
        A jeśli chodzi o brzeczkę, to ja dodaję jej (a właściwie to daję syropu cukrowego - cukier rozpuszczony i przegotowany w wodzie) dopiero do wyjętych z lodówki dzień przed zacieraniem drożdży.
        Jak już je pozbieram w czasie fermentacji, to już ich nie pasę, tylko schładzam w lodówce i po 7-14 dniach zaczynam co jakiś czas przemywać schłodzoną do tej samej temp. wodą.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 13:24
        • etman
          Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

          Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
          2024-11-23, 18:56
        • etman
          Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

          Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
          2024-10-29, 21:38
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...