Moc enzymatyczna słodu pilzeńskiego.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #1

    Moc enzymatyczna słodu pilzeńskiego.

    Czy ktoś sprawdzał ile można dodać (%) surowców niesłodowanych przy zacieraniu by udało sie całą skrobie scukrzyć? Pozatym jakie przerwy (mam na myśli białkowe) i o jakiej długości powiny być zastosowane?
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Related Topics

Collapse

  • pegazus300
    Osady białkowe podczas gotowania
    pegazus300
    Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
    2018-04-04, 08:17
  • m2200
    Osady białkowe, mech irlandzki (whirflock) + dekantacja
    m2200
    Witam,

    problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.

    Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
    ...
    2017-05-19, 23:32
  • crizz
    Słody
    crizz
    Urlop to piękny czas!... pod warunkiem, że nie masz służbowej komórki . Jutro wyjeżdżam i prawdopodobnie nie zajrzę na Forum przez najbliższe 2 tygodnie, więc zostawiam Wam pracę domową . Jeżeli znajdziecie chwilkę, dopiszcie swoje komentarze do poniższego zaczątka opracowania nt....
    2004-07-31, 22:06
  • DevA
    Witbir z kolendrą, pomarańczą i mango (?) na Nowozelandzkich składnikach
    DevA
    Hej,
    Jestem piwowarem w jednym z browarów w Nowej Zelandii i pracuje nad nową recepturą piwa - w tym przypadku Witbir, którego kiedyś w domu warzyłem może ze 3 razy.
    Jeśli chodzi o chmiele to mam do wyboru wszystkie Nowozelandzkie, a także ściągnąłem sobie Lubelski
    ...
    2017-04-27, 00:25
  • bimbelt
    2016.06.25 Piwo Szczecińskie 2016
    bimbelt
    Konkurs odbędzie się 25 czerwca 2016 roku w Nowym Browarze Szczecin. Kategorią konkursową jest "Piwo Szczecińskie". Receptura ma nawiązywać do dawnych zapisków, ale nie musi być ich wierną kopią. Należy ją dostosować do obecnie dostępnych surowców, jak i do preferencji współczesnego...
    2016-04-23, 10:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...