Co uwarzyć jako 100 warkę?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Co uwarzyć jako 100 warkę?

    Zbliżam się do setnej warki. Nie mam pomysłu, co zrobić; mogę zrobić zwykłe piwo do wypicia, ale może powinieniem ten wynik uczcić czymś szczególnym. Co o tym myślicie? Wykluczam piwa dolnej fermentacji, gdyż nie zamierzam takich robić w ogóle.
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Według mnie powinno to być coś wyjątkowego, ale raczej ze względu na czynnik nieprzewidywalności. Moja propozycja jest taka: wylosuj sobie w jakiś sposób skłądniki do piwa! Oczywiście w jakiś rozsądny sposób zachowując proporcje między słodami bazowymi i specjalnymi. Szczep drożdży też powinien być wybrany przypadkowo.
    To moje 3 grosze. Gdybyś przypadkiem wybrał moją propozycję, bezczelnie zapisuję się na buteleczkę owego specyfiku.

    Comment

    • ergie
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 1041

      #3
      Uwarz weizenbocka
      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
      ------------------------------------------------------------------
      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

      Comment

      • sopista
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1747

        #4
        Krzysiu, nie warzę, odklejam tylko etykietki, czasem degustuję, ale podpowiem. Proponuję portera. Tylko królewski temat na 100 warkę. Wiem, że trwa to długo ale 100 to nie byle jaka liczba.
        Last edited by sopista; 2005-06-25, 18:18.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopista
          Krzysiu, nie warzę, odklejam tylko etykietki, czasem degustuję, ale podpowiem. Proponuję portera. Tylko królewski temat na 100 warkę. Wiem, że trwa to długo ale 100 to nie byle jaka liczba.
          Odpada. Przecież napisał, że nie robi dolnej fermentacji.

          Comment

          • KULI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 197

            #6
            Propnuję Blg 100 )

            Comment

            • sopista
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1747

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
              Odpada. Przecież napisał, że nie robi dolnej fermentacji.
              Za szybko chciałem odpowiedzieć i nie przeczytałem do końca. Ale i tak szkoda.
              Last edited by sopista; 2005-06-25, 19:32.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Mogę zrobić portera mocnego górnego. Gdzie jest napisane, że porter może być tylko dolny?

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #9
                  Bezapelacyjnie porter jest tym co powinno uświetnić taki jubileusz
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Mogę zrobić portera mocnego górnego. Gdzie jest napisane, że porter może być tylko dolny?
                    Oczywiście że masz rację. Wręcz pozwolę sobie wysunać przypuszczenie, że zważywszy na złożoność smakową portera bałtyckiego, odpowiadający mu ekstraktem porter "górny" będzie do niego zbliżony smakowo.
                    Ale skoro masz ochotę na mocniejsze piwo, to może zrobisz coś bardziej nietypowego? Dla świadomych piwnie Anglosasów królem piw, zarówno pod względem ekstraktu, jak i bogactwa smakowego, jest przecież barley wine.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Czyli wstępnie można już zawęzić krąg zainteresowań - powinno to być coś mocarnego

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Czyli wstępnie można już zawęzić krąg zainteresowań - powinno to być coś mocarnego
                        Ale nie zrób Imperatora
                        A poważnie: zdecydowanie tak. Dużo ekstraktu, dużo smaku, dużo leżakowania.

                        Comment

                        • brzeczka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.12
                          • 373

                          #13
                          Ja jako lejek (jak pisał Wiech) w temacie proponuję zdecydowanie górnego portera - akurat na karnawał będzie do spożycia.

                          Comment

                          • brzeczka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.12
                            • 373

                            #14
                            Zapomniałem - a jakby tak nutkę korzenną dołożyć - w końcu to nie fabryka i można uwarzyć co się chce, a mogłoby być ciekawie.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              W chwili obecnej wybór już ogranicza się do:
                              1. wariacji na temat piwa klasztornego,
                              2. wariacji na temat mocnego portera.

                              Niewykluczone, ze zrobię coś pośredniego. Balling powyżej 20.

                              Jakie drożdże - klasztorne czy szkockie?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X