Co uwarzyć jako 100 warkę?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Jakie drożdże - klasztorne czy szkockie?
    W taim razie ja bym głosował za szkockimi - nie zeżrą brzeczki tak jak klasztorne.

    Comment

    • sadowski25
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.05
      • 22

      #17
      Ja proponuję "Piwo Klasztorne".
      Bardzo specjalne i wyjątkowe
      Zatem życzę świetnej warki

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Zbliżam się do setnej warki. Nie mam pomysłu, co zrobić; mogę zrobić zwykłe piwo do wypicia, ale może powinieniem ten wynik uczcić czymś szczególnym. Co o tym myślicie? Wykluczam piwa dolnej fermentacji, gdyż nie zamierzam takich robić w ogóle.

        ja myslę, że to powinien być stanowczo rasowy kwasiżur górnej fermentacji
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Tomasz_FK
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.10
          • 221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          ja myslę, że to powinien być stanowczo rasowy kwasiżur górnej fermentacji
          ...i koniecznie z cukrem.

          A ja proponuję po prostu udoskonaloną recepturę najbardziej udanej z dotychczasowych warek. Wybrałbym jakieś gęste, bogate w smaki i mocne piwo zabutelkowane w ekskluzywne buteleczki 0,33, o które zabijaliby się degustatorzy.
          Tomasz
          "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

          Comment

          • Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

            #20
            Ja tam uważam, że setna warka powinna być już zrobiona przy użyciu własnego szczepu drożdzy . Ale to jest propozycja tylko dla ambitnych . Natomiast samodzielnie uprażony słód jest w tym przypadku podstawą.
            Co do gatunku piwa, to może być to rzeczywiście jakiś porterek, ale taki o specyficznym smaku. Żeby nie przypominał żadnego z dostępnych na rynku.
            "All the good things for those who wait"

            Comment

            • pbp
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.02
              • 37

              #21
              Jak szaleć to szaleć!
              Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
              I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake

              Ewentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.

              (miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)
              Last edited by pbp; 2005-06-28, 10:34.

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbp
                Jak szaleć to szaleć!
                Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
                I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake

                Ewentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.

                (miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)

                Ja jednak proponuje piwo w 100% słodowe. A`la klasztorne.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbp
                  Jak szaleć to szaleć!
                  Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
                  I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake
                  Wiesz, czego bym nie myślał o Krzysiu i jak z nim nie polemizowął, to jednej rzeczy mu odmówić nie mogę: on robi piwo. natomiast to coś powyżej trudno piwem nazwać.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbp
                  Ewentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.

                  (miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)
                  Krzysiu zamierza uwarzyć setne piwo, a więc, jak powtórzę za tym co napisałem wyżej, powinno to być piwo. Miodzik jest dobry i stanowi pewną odskocznię od robienia piwa, ale nie rozpatruj go w tych samych kategoriach. A poza tym setna warka powinna stanowić jakieś wyzwanie, podczas gdy produkcja miodu pitnego, anwet w wersji syconej, ma poziom trudności podobny co warzenie piwa z samodzielnym chmieleniem ekstraktów.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Nie ma mowy o żadnych wynalazkach. Będzie jakieś mocne piwo.

                    Comment

                    • krzyspx
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.04
                      • 62

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Nie ma mowy o żadnych wynalazkach. Będzie jakieś mocne piwo.
                      Jasne - przyjmiesz każdą sugestię o typie piwa o ile będzie rude, miało cztery łapy i ........
                      Moja propozycja - zrób najlepsze piwo jake umiesz, które najbardziej smakuje żonie. Jeśli wytrzymała z tobą przez sto warek to warKa jest tego byś to zrobił.
                      Ukłony dla małżonki.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
                        Jasne - przyjmiesz każdą sugestię o typie piwa o ile będzie rude, miało cztery łapy i .....
                        Niekoniecznie. Na razie wymyśliłem mocny porter klasztorny, coś pośredniego między piwem jasnym, mocniejszym niż kwadrupel, a porterem bałtyckim Oczywiście górna fermentacja, drożdże klasztorne, kolendra i te klimaty.

                        Comment

                        • Alchemych
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.12
                          • 349

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Niekoniecznie. Na razie wymyśliłem mocny porter klasztorny, coś pośredniego między piwem jasnym, mocniejszym niż kwadrupel, a porterem bałtyckim Oczywiście górna fermentacja, drożdże klasztorne, kolendra i te klimaty.
                          Brzmi świetnie - popieram ten pomysł
                          A swoje trzy grosze dodam że podwójna dekokcja i zamiast cukru zacieranie lekko na słodko dodałoby temu piwu jeszcze większej wyjątkowości .
                          Last edited by Alchemych; 2005-07-06, 19:50.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X