Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Co uwarzyć jako 100 warkę?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuZbliżam się do setnej warki. Nie mam pomysłu, co zrobić; mogę zrobić zwykłe piwo do wypicia, ale może powinieniem ten wynik uczcić czymś szczególnym. Co o tym myślicie? Wykluczam piwa dolnej fermentacji, gdyż nie zamierzam takich robić w ogóle.
ja myslę, że to powinien być stanowczo rasowy kwasiżur górnej fermentacji
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusiaja myslę, że to powinien być stanowczo rasowy kwasiżur górnej fermentacji
A ja proponuję po prostu udoskonaloną recepturę najbardziej udanej z dotychczasowych warek. Wybrałbym jakieś gęste, bogate w smaki i mocne piwo zabutelkowane w ekskluzywne buteleczki 0,33, o które zabijaliby się degustatorzy.Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
Comment
-
-
Ja tam uważam, że setna warka powinna być już zrobiona przy użyciu własnego szczepu drożdzy . Ale to jest propozycja tylko dla ambitnych . Natomiast samodzielnie uprażony słód jest w tym przypadku podstawą.
Co do gatunku piwa, to może być to rzeczywiście jakiś porterek, ale taki o specyficznym smaku. Żeby nie przypominał żadnego z dostępnych na rynku."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Jak szaleć to szaleć!
Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake
Ewentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.
(miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)Last edited by pbp; 2005-06-28, 10:34.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbpJak szaleć to szaleć!
Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake
Ewentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.
(miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)
Ja jednak proponuje piwo w 100% słodowe. A`la klasztorne."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbpJak szaleć to szaleć!
Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbpEwentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.
(miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie ma mowy o żadnych wynalazkach. Będzie jakieś mocne piwo.
Moja propozycja - zrób najlepsze piwo jake umiesz, które najbardziej smakuje żonie. Jeśli wytrzymała z tobą przez sto warek to warKa jest tego byś to zrobił.
Ukłony dla małżonki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspxJasne - przyjmiesz każdą sugestię o typie piwa o ile będzie rude, miało cztery łapy i .....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNiekoniecznie. Na razie wymyśliłem mocny porter klasztorny, coś pośredniego między piwem jasnym, mocniejszym niż kwadrupel, a porterem bałtyckim Oczywiście górna fermentacja, drożdże klasztorne, kolendra i te klimaty.
A swoje trzy grosze dodam że podwójna dekokcja i zamiast cukru zacieranie lekko na słodko dodałoby temu piwu jeszcze większej wyjątkowości .Last edited by Alchemych; 2005-07-06, 19:50.
Comment
-
Comment