Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Co uwarzyć jako 100 warkę?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuZbliżam się do setnej warki. Nie mam pomysłu, co zrobić; mogę zrobić zwykłe piwo do wypicia, ale może powinieniem ten wynik uczcić czymś szczególnym. Co o tym myślicie? Wykluczam piwa dolnej fermentacji, gdyż nie zamierzam takich robić w ogóle.
ja myslę, że to powinien być stanowczo rasowy kwasiżur górnej fermentacjiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusiaja myslę, że to powinien być stanowczo rasowy kwasiżur górnej fermentacji
A ja proponuję po prostu udoskonaloną recepturę najbardziej udanej z dotychczasowych warek. Wybrałbym jakieś gęste, bogate w smaki i mocne piwo zabutelkowane w ekskluzywne buteleczki 0,33, o które zabijaliby się degustatorzy.Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.Comment
-
Ja tam uważam, że setna warka powinna być już zrobiona przy użyciu własnego szczepu drożdzy. Ale to jest propozycja tylko dla ambitnych
. Natomiast samodzielnie uprażony słód jest w tym przypadku podstawą.
Co do gatunku piwa, to może być to rzeczywiście jakiś porterek, ale taki o specyficznym smaku. Żeby nie przypominał żadnego z dostępnych na rynku."All the good things for those who wait"Comment
-
Jak szaleć to szaleć!
Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake
Ewentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.
(miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)Ostatnia zmiana dokonana przez pbp; 2005-06-28, 11:34.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbpJak szaleć to szaleć!
Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake
Ewentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.
(miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)
Ja jednak proponuje piwo w 100% słodowe. A`la klasztorne."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbpJak szaleć to szaleć!
Piwo ryżowe 20+ Blg, pół na pół słodu i ryżu wczesniej zaprawionego grzybkiem Aspergillus Oryzae.
I wyjdzie pewnie coś pośredniego między barley winem a sake
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pbpEwentualnie idź na całość i jako setną warkę uwarz... miód pitny. Dwójniaczka na ten przykład, lekko chmielonego. Jak akurat sobie poleżakuje czekając kolejne 50 warek na otwarcie.
(miałem onegdaj bardzo ciekawe doświadczenie z czwórniakiem chmielonym, polecam)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie ma mowy o żadnych wynalazkach. Będzie jakieś mocne piwo.
Moja propozycja - zrób najlepsze piwo jake umiesz, które najbardziej smakuje żonie. Jeśli wytrzymała z tobą przez sto warek to warKa jest tego byś to zrobił.
Ukłony dla małżonki.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspxJasne - przyjmiesz każdą sugestię o typie piwa o ile będzie rude, miało cztery łapy i .....Oczywiście górna fermentacja, drożdże klasztorne, kolendra i te klimaty.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNiekoniecznie. Na razie wymyśliłem mocny porter klasztorny, coś pośredniego między piwem jasnym, mocniejszym niż kwadrupel, a porterem bałtyckimOczywiście górna fermentacja, drożdże klasztorne, kolendra i te klimaty.
A swoje trzy grosze dodam że podwójna dekokcja i zamiast cukru zacieranie lekko na słodko dodałoby temu piwu jeszcze większej wyjątkowości.
Ostatnia zmiana dokonana przez Alchemych; 2005-07-06, 20:50.Comment
Related Topics
Collapse
-
Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.
To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...-
Channel: Czechy
-
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment