Białe plamki na powierzchni podczas cichej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wojson
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.06
    • 143

    #1

    Białe plamki na powierzchni podczas cichej fermentacji

    Witam !
    Troszkę ponad tydzień temu odstawiłem piwko na cichą fermentację (po raz pierwszy w życiu ). Wszystko wyglądało OK, piwko się klarowało...aż do dziś rana, kiedy pojawiły się na powierzchni białe plamki (kropki średnicy ok 1 mm). NIestety spieszyłem się do pracy i nie zdążyłem powąchać ani spróbować, czy skwaśniało...
    Czy to oznacza infekcję i konieczność wylania całej warki ????
    A benguela chamou pra jogar !
  • mjp
    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
    • 2004.02
    • 954

    #2
    Możliwości są dwie. Albo pojawiła sie pleśń i wtedy warka raczej nie jest do uratowania, albo, co bardziej w te upały prawdopodobne, ponownie ruszyły drożdże. Wtedy wszystko jest OK i piwo będzie dobre.
    Maciek
    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

    Comment

    • may
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1509

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
      Możliwości są dwie. Albo pojawiła sie pleśń i wtedy warka raczej nie jest do uratowania, albo, co bardziej w te upały prawdopodobne, ponownie ruszyły drożdże. Wtedy wszystko jest OK i piwo będzie dobre.

      Moim zdaniem to już jest pleśń

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Bez paniki, jak wrócisz z pracy to spróbuj jak smakuje. Mi się na cichej czasem zdarza ponowny atak drożdży
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Wojson
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.06
          • 143

          #5
          Tak zamierzam zrobić i w miarę możliwości ew. dziś lub jutro zabutelkować... ale jakby się popsuło to bym się chyba zapłakał... moje pierwsze piwko nie z brewkita zmarnować w taki sposób ;(
          A benguela chamou pra jogar !

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1509

            #6
            Spróbuj wziąć plamkę na palec - jeżeli jest to plamka/kożuszek, a będzie to zauważalne, zakładam, że jest to pleśń.
            Ostatnia zmiana dokonana przez may; 2005-06-28, 08:48.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may
              Spróbuj wziąć plamkę na palec - jeżeli jest to plamka/kożuszek, a będzie to zauważalne, zakładam, że jest to pleśń.
              Stanowczo odradzam taki sposób - wsadzisz palec, okaże się, że to nie pleśń, za to paluch niedomyty (bo co, sparzysz wrzątkiem?) i kwach murowany
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

                #8
                W jednej z moich warek pojawiła się pleśń jeszcze przed zadaniem drożdży.
                Piwo z w/w wyszło dobre.
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • oryks
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.01
                  • 297

                  #9
                  Chcesz powiedzieć, że pleśń pjawiła się w czasie kiedy wygotowana brzeczka się studziła ????!!!
                  Ile dni to trwało ?

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #10
                    Ostatnio kilka razy miałem podobne kropki - wszystkie te piwa wyszły dobre.
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • Wojson
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.06
                      • 143

                      #11
                      Jerzy, Twoja wypowiedź to mantra którą będę powtarzał aż do butelkowania
                      Kurcze, ale serio się zaniepokoiłem... Gąsior porządnie wymyłem i zdezynfekowałęm, zamknąłem korkiem z rurką fermentacyjną... naprawdę nie widzę, gdzie mogłem popełnic ewentualny błąd... :|
                      A benguela chamou pra jogar !

                      Comment

                      • JAckson
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

                        #12
                        Na moich piwkach też obserwowałem podobne twory i podobnie się niepokoiłem. Jednak piwka wyszły przyzwoite i już prawie wszystko wypite. Będzie dobrze tylko nie zaglądaj na okrągło do fermentora bo Ci jeszcze jakaś muszka wleci i wtedy może być gorzej .
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • oryks
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.01
                          • 297

                          #13
                          Przecież wiadomo, że pleśń jest bardzo charakterystyczna. Sam zapach jest dobrze znany i wyczuwalny. Jeśli te białe plamki miały by być tworzącymi się już owocnikami grzybni to za dwa-trzy dni,jak wiadomo, staną się sine a następnie szare, czarne i kosmate.

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oryks
                            Chcesz powiedzieć, że pleśń pjawiła się w czasie kiedy wygotowana brzeczka się studziła ????!!!
                            Ile dni to trwało ?
                            Stała 3 dni. Za późno zrobiłem starter drożdżowy.
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                              Stała 3 dni. Za późno zrobiłem starter drożdżowy.
                              O k.....

                              Przepraszam, ale wyrwało mi się
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Javox
                                Salt, Huckaback
                                Javox
                                Huck a back - NEIPA z alko 5.5%
                                (Huckaback - mocna tkanina lniana lub bawełniana o szorstkiej powierzchni, używana na ręczniki).

                                Chmiele: Amarillo, Citra, Mosaic.

                                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni....
                                2024-08-12, 17:09
                              • dadek
                                Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
                                dadek
                                Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
                                2023-10-06, 00:10
                              • Javox
                                Bojanowo, Bojanowo Białe
                                Javox
                                Ekstrakt 11*, alko 4.2%

                                Piana - na dłużej pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Barwa - zamglony, jasny pomarańczowy.
                                Gaz - średni.
                                Aromat - kwiatowy, skórka gorzkiej pomarańczy (wrażenie że sztuczny), suche ziarno zbożowe.
                                Smak - słodkawe, płatki...
                                2023-07-31, 14:16
                              • dadek
                                Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                dadek
                                Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                2022-10-26, 22:37
                              • Javox
                                Łomża, Białe Pszeniczne
                                Javox
                                Pszenica z alko 5.0%

                                Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                Lacing - coś było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                Aromat - lekka cytrusowość.
                                Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                2022-07-26, 19:20
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...