Białe plamki na powierzchni podczas cichej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wojson
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.06
    • 143

    Białe plamki na powierzchni podczas cichej fermentacji

    Witam !
    Troszkę ponad tydzień temu odstawiłem piwko na cichą fermentację (po raz pierwszy w życiu ). Wszystko wyglądało OK, piwko się klarowało...aż do dziś rana, kiedy pojawiły się na powierzchni białe plamki (kropki średnicy ok 1 mm). NIestety spieszyłem się do pracy i nie zdążyłem powąchać ani spróbować, czy skwaśniało...
    Czy to oznacza infekcję i konieczność wylania całej warki ????
    A benguela chamou pra jogar !
  • mjp
    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
    • 2004.02
    • 954

    #2
    Możliwości są dwie. Albo pojawiła sie pleśń i wtedy warka raczej nie jest do uratowania, albo, co bardziej w te upały prawdopodobne, ponownie ruszyły drożdże. Wtedy wszystko jest OK i piwo będzie dobre.
    Maciek
    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

    Comment

    • may
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1508

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
      Możliwości są dwie. Albo pojawiła sie pleśń i wtedy warka raczej nie jest do uratowania, albo, co bardziej w te upały prawdopodobne, ponownie ruszyły drożdże. Wtedy wszystko jest OK i piwo będzie dobre.

      Moim zdaniem to już jest pleśń

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Bez paniki, jak wrócisz z pracy to spróbuj jak smakuje. Mi się na cichej czasem zdarza ponowny atak drożdży
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Wojson
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.06
          • 143

          #5
          Tak zamierzam zrobić i w miarę możliwości ew. dziś lub jutro zabutelkować... ale jakby się popsuło to bym się chyba zapłakał... moje pierwsze piwko nie z brewkita zmarnować w taki sposób ;(
          A benguela chamou pra jogar !

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1508

            #6
            Spróbuj wziąć plamkę na palec - jeżeli jest to plamka/kożuszek, a będzie to zauważalne, zakładam, że jest to pleśń.
            Last edited by may; 2005-06-28, 08:48.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may
              Spróbuj wziąć plamkę na palec - jeżeli jest to plamka/kożuszek, a będzie to zauważalne, zakładam, że jest to pleśń.
              Stanowczo odradzam taki sposób - wsadzisz palec, okaże się, że to nie pleśń, za to paluch niedomyty (bo co, sparzysz wrzątkiem?) i kwach murowany
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

                #8
                W jednej z moich warek pojawiła się pleśń jeszcze przed zadaniem drożdży.
                Piwo z w/w wyszło dobre.
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • oryks
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.01
                  • 297

                  #9
                  Chcesz powiedzieć, że pleśń pjawiła się w czasie kiedy wygotowana brzeczka się studziła ????!!!
                  Ile dni to trwało ?

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #10
                    Ostatnio kilka razy miałem podobne kropki - wszystkie te piwa wyszły dobre.
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • Wojson
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.06
                      • 143

                      #11
                      Jerzy, Twoja wypowiedź to mantra którą będę powtarzał aż do butelkowania
                      Kurcze, ale serio się zaniepokoiłem... Gąsior porządnie wymyłem i zdezynfekowałęm, zamknąłem korkiem z rurką fermentacyjną... naprawdę nie widzę, gdzie mogłem popełnic ewentualny błąd... :|
                      A benguela chamou pra jogar !

                      Comment

                      • JAckson
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

                        #12
                        Na moich piwkach też obserwowałem podobne twory i podobnie się niepokoiłem. Jednak piwka wyszły przyzwoite i już prawie wszystko wypite. Będzie dobrze tylko nie zaglądaj na okrągło do fermentora bo Ci jeszcze jakaś muszka wleci i wtedy może być gorzej .
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • oryks
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.01
                          • 297

                          #13
                          Przecież wiadomo, że pleśń jest bardzo charakterystyczna. Sam zapach jest dobrze znany i wyczuwalny. Jeśli te białe plamki miały by być tworzącymi się już owocnikami grzybni to za dwa-trzy dni,jak wiadomo, staną się sine a następnie szare, czarne i kosmate.

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oryks
                            Chcesz powiedzieć, że pleśń pjawiła się w czasie kiedy wygotowana brzeczka się studziła ????!!!
                            Ile dni to trwało ?
                            Stała 3 dni. Za późno zrobiłem starter drożdżowy.
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                              Stała 3 dni. Za późno zrobiłem starter drożdżowy.
                              O k.....

                              Przepraszam, ale wyrwało mi się
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X