Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
pomysł niekoniecznie konkursowy
Collapse
X
-
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakJeśłi konkurs - to trzeba ustalić zasady.
Jak zgłosić się do konkursu, kto dokona oceny, według jakich kryteriów itp.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Biorąc dodatkowo pod uwagę nieznajomość gęstości brzeczki Krzysia nasze warki będą zapewne różnily się dość drastycznie
ja zrobiłam tak:
Skład słodów - identyczny
Zacieranie:
63 st. 50 min.
73 st. 20 min.
Chmielenie:
30 g Marynka 60 min. (nie miałam magnum, zatem powiększyłam o polowe ilość goryczkowego w stosunku do przepisu Krzysia)
20 g Marynka 30 min.
40 g lubelski po wyłączeniu przez 15 min.
Uzyskałam 23 litry brzeczki o ballingu 11,5 przy temp. 33 stopnie, zatem po osiągnięciu temp. 20 st. powinna mieć ok. 12,5-13 blg
Chmieliłam granulatem wsypanym do pończochy - i tu mam wątpliwości, czy nie zostawiłam w tej pończoszcze za malo przestrzeni i czy aby odpowiednia ilość tego, co trzeba przedostała się do brzeczki Pierwszy raz zastosowalam taką metodę. Wysypując potem resztki do kubła miałam wrażenie, jakby był jakiś taki za świezy, nie wykorzystany
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaChmieliłam granulatem wsypanym do pończochy - i tu mam wątpliwości, czy nie zostawiłam w tej pończoszcze za malo przestrzeni i czy aby odpowiednia ilość tego, co trzeba przedostała się do brzeczki Pierwszy raz zastosowalam taką metodę. Wysypując potem resztki do kubła miałam wrażenie, jakby był jakiś taki za świezy, nie wykorzystany
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaBiorąc dodatkowo pod uwagę nieznajomość gęstości brzeczki Krzysia nasze warki będą zapewne różnily się dość drastycznie...
Ja w każdym razie ogłoszę takowy konkurs na kolejną giełdę w Świdnicy. Wytyczne produkcyjne zostaną podane w październiku, a jury będzie składać się wyłącznie z piwowarów biorących udział w konkursie, czyli producentów. Wszyscy inni zostaną po prostu poczęstowani.
Comment
-
-
Moje pale ale gotowe
Skład słodu i zacieranie identyczne jak Krzysia, chmiel troszkę inaczej no i drożdże tez inne"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Ja wlałam dziś rano drożdże - mało trochę ich było Narazie nie ruszyły, a temperatura 22 stopnie, więc tym wolniejszy będa miały start. Mam nadzieję, że nie okaże się jak wrócę w niedzielę z Warszawy, że nie podołały zadaniu a brzeczka skisła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaJa wlałam dziś rano drożdże - mało trochę ich było Narazie nie ruszyły, a temperatura 22 stopnie, więc tym wolniejszy będa miały start. Mam nadzieję, że nie okaże się jak wrócę w niedzielę z Warszawy, że nie podołały zadaniu a brzeczka skisła"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Comment
-
-
Ufff, po 20 godzinach od zadania pojawila się cienka warstewka pianki. Mogę spokojnie wyjeżdzać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaUfff, po 20 godzinach od zadania pojawila się cienka warstewka pianki. Mogę spokojnie wyjeżdzać"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Comment
-
-
Dzisiejszy pomiar Blg wskazał 4. Drożdże opadły na dno, być może unosiły się na powierzchni, ale podczas weekendu, który spędziłam po za domem, bo jak sprawdzałam wiadro w nocy z niedzieli na poniedziałek, to tez ich nie było.
W smaku bardzo fajne, oby nic mu już nie zaszkodziło
Comment
-
-
Moje Pale Ale powędrowało dziś do butelek. Kolor idealnie w typie, smak delikatny, chyba będzie niezłe
Comment
-
Comment