Kaszka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawel61
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.06
    • 7

    #1

    Kaszka

    Witam
    Mam pytania odnośnie kaszki kukurydzanej, dodaje 60% kaszki do całości zacieru,przy dodaniu enzymów Termamylu i ceremix. W pierwszej fazie zacierania podgrzewam kaszke do 85st C celrm skleikowania,czy wystarczy ta tęperatura do dobrego skleikowania czy trzeba ją gotować, ewentualnie jakie mogą być konsekfencje niegotowania jej. Naczym polega odtłuszczanie kukurydzy i jaki jest tego cel.
    Drugie pytanie dotyczy chmielu dodawanego podczas gotowania brzeczki,czy dodanie go przed przełomem brzeczki spowoduje zmętnienie kolaidalne.

Related Topics

Collapse

  • SwinskiRyjek
    Bobik słodowany
    SwinskiRyjek
    Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

    To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
    2025-02-13, 18:23
  • dyczkin
    Bytów Browar Kaszubski, Sromowskie - Nad Przełomem
    dyczkin
    Piwo gotowe do oceny
    2017-12-05, 16:06
  • leona
    Czernihiwśkyj, Taller Maibock
    leona
    Alkohol 7,9 %
    W składzie słód, jęczmień, kaszka kukurydziana.


    Barwa ciemnego bursztynu.
    Piana drobna, średnio wysoka, szybko redukująca się do trwalszej 1,5 cm warstwy.
    W aromacie mdława słodowość, owoce w typie moreli. Chmiel delikatny, przyjemny....
    2018-06-13, 08:39
  • darekd
    Kulmbacher, Kapuziner Hefe-Weissbier Bock
    darekd
    O dziwo nie znalazłem tego pszenicznego koźlaka w spisie.

    7,3% alk.

    Aromat - sporo bananów aż przypomniała mi się bananowa kaszka z dzieciństwa. Potem trochę goździków
    Piana - spora czapa, nie jest specjalnie trwała, zostawia koronkę
    Barwa - zmętnione...
    2017-12-10, 00:30
  • prichert
    Bydgoski browar domowy - pierwsze kroki
    prichert
    Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów

    Jest to mój pierwszy post na jakimkolwiek forum, więc proszę Was o wyrozumiałość. Postaram się, aby wątek był w miarę możliwości uporządkowany.

    Zacznę od moich postanowień, głównie wynikających z wiedzy teoretycznej...
    2014-10-02, 15:25
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...