Metaliczny posmak domowego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
    A jak chmieliłeś swoje piwo?
    50 g marynki - 90 min
    20 lubelski - 5 min

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Wprawdzie nie udało mi się osiągnąć metalicznego posmaku w piwie, ale za to kilka butelek warki nr 10 (moje pierwsze zacierane, z dużym udziałem słodu karmelowego jasnego) smakowało jak mydliny. I nie wiem do dzisiaj, czy to efekt niedopłukania butelek, czy nadmiar karmela, czy zbyt długi czas leżakowania.

      Comment

      • krzysztofg
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.09
        • 2

        #18
        Witam,
        Osobiście skłaniam sie do wątku "chmielowego" jako winowajcy dziwnego posmaku. Nie tak dawno miałem podobne doświadczenie z Pale Ale. Przez pomyłkę przesadziłem z chmielem Fuggles (porcja na 20l brzeczki trafiła do nastawu 14l). Przez długi czas dojrzewające piwko miało taki dziwny chemiczno-jodynowo-metaliczny posmaczek który stawał się co raz słabszy i zniknął po pewnym czasie.
        Pozdrawiam

        Comment

        Przetwarzanie...
        X