Jak się robi piwo [przemysłowo]? Ciekawy artykuł

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
    Czy chodzi o mikrobiologię czy o smak?
    Dla mnie w piwie najważniejszy jest smak, dlatego o niego chodziło.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
      A jaki taki karton powinien być i do czego ma służyć?
      Moim zdaniem próba przeciśnięcia się przez pory w kartonie wyjaśni do czego ma to służyć.

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #48
        Ale jest chyba jeszcze ważniejsza rzecz, a dokładniej to, że nasza dyskusja jest całkowicie bezcelowa, bo głównym przesłaniem mojego pierwszego postu było to, że sposoby filtracji wykożystywane w browarach przemysłowych nie są przydatne dla piwowarów domowych, ze względu na brak odpowiednich technologii, dlatego proponuję jej zakończenie(dyskusji).

        A jeśli chodzi o cały tekst o robieniu piwa w browarach przemysłowych, to wszystko co jest przydatne dla piwowarów domowych było już pisane wcześniej i wystarczy poszperać na forum.

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
          Chodziło oczywiście o kartonowe filtry, zanim znowu szanowny Kolega raczy zadać takie pytanie prosze o postudiowanie tego tematu http://www.browar.biz/forum/showthre...ght=%BFelatyna

          Szanowny Kolego!
          W odróżnieniu od Kolegi to ja wiem o co pytam.
          Uzywasz wymiennie terminów klarowanie i filtracja. A to błąd. Filtracja jest klarowaniem - zawsze a klarowanie nie musi być filtracją.

          Zapytałem o jakie kartony chodzi. Czy do podtrzymywania ziemi okrzemkowej czy o wyjawiające? A to jest różnica.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #50
            Szanowny kolego!
            Wiem, że Kolega wie lepiej ode mnie pewnie wszystko o piwie, jeśli chodzi o filtrację, to było to przeoczenie. Złośliwość w zycytowanej przez Kolegę wypowiedzi, nie miała na celu udowodnienia, że mam ok Kolegi większą wiedzę o piwie, ale byłą spowodowana, czepianiem się nie mającego znaczenia słowa w mojej pierwotnej wypowiedzi.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #51
              W sumie to cała ta moja gadanina jest bez sensu, mogłem odrazu napisać, że powinienem napisać browary przemysłowe, a nie duże i było by ok, teraz sam się zastanawiam, czemu tak dłupio zareagowałem(chyba najbardziej mnie ten szanowny kolega zdenerwował, czyli takie traktowanie z góry).

              Twoje Krzysztofie.
              Last edited by Marcin_wc; 2005-10-23, 11:19.

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                W sumie to cała ta moja gadanina jest bez sensu, mogłem odrazu napisać, że powinienem napisać browary przemysłowe, a nie duże i było by ok, teraz sam się zastanawiam, czemu tak dłupio zareagowałem(chyba najbardziej mnie ten szanowny kolega zdenerwował, czyli takie traktowanie z góry).

                Twoje Krzysztofie.

                I Twoje również:

                W moich postach chciałem zwrócić na ten czy tamten szczegół żeby pobudzić chęć sięgnięcia do źródeł tj. literatury. Czasem szczegóły uciekają i to czasem te stanowiące o podstawach...

                Pozdrawiam.
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • Browarzyciel
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.08
                  • 357

                  #53
                  Witam Marcin, Krzysztof, Darko i inni,

                  Z zainteresowaniem przeczytałem Waszą dyskusję i ponieważ niejako wynikła z mojego postu, czuję się w obowiązku wtrącić swoje 5 groszy. Po pierwsze o gustach i smakach się nie dyskutuje, dla jednych liczy się jedynie smak, a dla innych oprócz tego dodatkowo zapach i wygląd. Każdy ma prawo do bardziej lub mniej ortodoksyjnego podejścia do tematu, czy niektóre piwa przemysłowe są godne spróbowania czy są np. „jałowe”. Osobiście z przyjemnością lubię napić się kilku piw z browarów przemysłowych, nie twierdząc przy tym, że niektórzy koledzy nie robią doskonałych piw, bo zapewne robią.

                  No i mam jeszcze jedną uwagę dotyczącą notorycznego powtarzania, że o czymś się już na forum dyskutowało i lepiej tego poszukać. Wybaczcie mi ten sarkazm, ale w zasadzie to chyba już o wszystkim tu powiedziano, więc, po co nam w ogóle forum, było nie było, DYSKUSYJNE. Wybaczcie, ale przejście przez całe forum zajęłoby wieczność, nawet przy wykorzystaniu wyszukiwarki. Jeżeli komuś nie chce się pisać odpowiadając na po raz kolejny postawione pytanie, niech nie pisze.

                  Kochani, co złego to nie ja. Nie chciałem nikomu przytrzeć nosa, tylko zaapelować o odrobinę tolerancji. Wasze zdrowie!

                  B.
                  BROWARZYCIEL
                  Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                  eventy dla firm

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X