Szczep drożdży a kolor piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    Szczep drożdży a kolor piwa

    Witam,

    Czy ktoś zaobserwował, czy użycie konkretnych szczepów może wpłynąć na kolor finalnego produktu? Tzn, czy będzie jaśniejsze lub ciemniejsze? Obecnie stoją u mnie trzy warki na cichej i jedna na burzliwej . Dwie z nich są zrobione identycznie, tj. przy użyciu tych samych słodów i tak samo zacierane. Użyłem jednak dwóch różnych szczepów. Wyeast Pils Urquell #2001 jest wyraźnie ciemniejszy od Wyeast Pils Lager # 2007. Zacząłem się nawet zastanawiać, czy przypadkiem nie zapomniałem dodać któregoś z tych ciemniejszych słodów w tym drugim piwie, ale chyba nie popełniłbym takiego błędu

    Wdzięczny za wskazówki

    B.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23984

    #2
    pozwoliłem sobie na wydzielenie wątku, bo może się przydać w przyszłości nie tylko Tobie
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
      ...Dwie z nich są zrobione identycznie, tj. przy użyciu tych samych słodów i tak samo zacierane ...
      Nie da się w domu zrobić dwóch identycznych warek, więc róznice w kolorze wynikają zapewne z niewielkich różnic w zacieraniu i gotowaniu.

      Jeśli chcesz zbadać wpływ drożdży na piwo, musisz brzeczkę z JEDNEJ warki podzielić na części i zaszczepić je różnymi drożdżami. Tylko wtedy zbadasz wpływ drożdży, niezakłócony warunkami zacierania.

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Drożdże nie czynią barwy. Zastosuj metodę podaną Ci przez Krzysia, a przekonasz się.
        Wystarczy odlać 1 litr brzeczki i zadać innymi drożdżami (ja tak fermentowałem w pudełku po lodach).

        Comment

        • Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

          #5
          Witam Krzysiu,

          Pewnie masz rację, minuta w tą, czy w tamtą stronę lub stopień w dół lub w górę i wychodzi zupełnie coś innego. W tym przypadku fermentacja odbywała się dokładnie w takich samych warunkach przy 1 dniu opóźnienia.

          Dzięki za podpowiedź, bo już zacząłem kombinować użycie jaśniejszych słodów przy użyciu drożdży Urqll. Tymczasem może powinienem sprawdzić stan tech. mojej wagi i pilnować ściślej parametrów zacierania.

          Pozdrawiam

          Rafał
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Jeśli chcesz zbadać wpływ drożdży na piwo, musisz brzeczkę z JEDNEJ warki podzielić na części i zaszczepić je różnymi drożdżami.
            Ja tak robiłam kilka razy. Różnicy w kolorze nie było żadnej
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            Przetwarzanie...
            X