W temacie Mapajaka o domowym piwie grodziskim pojawiła się dyskusja dotycząca możliwości klarowania piwa domowego środkami nie pochodzącymi od zwierząt.
Na forum jest paru wegetarian, również warzących, tak więc uważam, że warto wydzielić ten temat i podyskutować osobno nad możliwościami klarowania. Zwykle nie przeszkadza mi że piwo domowe jest mętne, ale czasami chciałbym je sklarować i mam nadzieję, że w jakiś sposób mi się to uda.
Podsumuję informacje z tamtego tematu:
Krzysiu: Nie ma środka roślinnego, używanego do klarowania. W oryginale klaruje się karukiem, a to też jest substancja pochodzenia zwierzęcego. Możnaby spróbować pektyną, ale wątpię w dobry skutek. Gdyby była skuteczna, z pewnością byłaby stosowana.
Krzysiu: Agar nie działa. Przynajmniej nie działał u mnie, jak lata temu próbowałem go na winie domowym.
Darco112: Wystarczy nie "mięsny" środek. Betonit jest mineralny, ale nie nadaje się do spożycia. Jest jeszcze białko jaja kurzego, ale nie wiem czy da radę. [to akurat dyskusyjne - ja jajka spożywam, ale są więksi ortodoksi]
Pod koniec listopada planuję wykonać jednak na kilku butelkach esperymenty z pektyną i agarem, poinformuję oczywiście o rezultatach. Może jednak ktoś będzie wcześniej coś wiedział.
Na forum jest paru wegetarian, również warzących, tak więc uważam, że warto wydzielić ten temat i podyskutować osobno nad możliwościami klarowania. Zwykle nie przeszkadza mi że piwo domowe jest mętne, ale czasami chciałbym je sklarować i mam nadzieję, że w jakiś sposób mi się to uda.
Podsumuję informacje z tamtego tematu:
Krzysiu: Nie ma środka roślinnego, używanego do klarowania. W oryginale klaruje się karukiem, a to też jest substancja pochodzenia zwierzęcego. Możnaby spróbować pektyną, ale wątpię w dobry skutek. Gdyby była skuteczna, z pewnością byłaby stosowana.
Krzysiu: Agar nie działa. Przynajmniej nie działał u mnie, jak lata temu próbowałem go na winie domowym.
Darco112: Wystarczy nie "mięsny" środek. Betonit jest mineralny, ale nie nadaje się do spożycia. Jest jeszcze białko jaja kurzego, ale nie wiem czy da radę. [to akurat dyskusyjne - ja jajka spożywam, ale są więksi ortodoksi]
Pod koniec listopada planuję wykonać jednak na kilku butelkach esperymenty z pektyną i agarem, poinformuję oczywiście o rezultatach. Może jednak ktoś będzie wcześniej coś wiedział.
Comment