Kleikowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    Kleikowanie

    Witam wszystkich.
    Dopiero co będę zaczynał przygodę z własnym warzeniem piwa i po przeglądnięciu pportalu nie wiem w jakim celu stosuje się kleikowanie i po co?
    Tzn. czy do zacieranego słodu można trochę dodać mąki, kukurydzy czy też płatków ?
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Witaj.
    Proponuję przede wszystkim zapoznać się z wyszukiwarką
    Zajrzyj tu.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Kleikowania się nie "stosuje", ono po prostu zachodzi po przekroczeniu pewnej temperatury (o temp. już było). Polega na "rozwinięciu" cząsteczki skrobi, tak aby enzymy szybciej mogły ją zhydrolizować. Makroskopowo wygląda to tak, że z mąki robi się kisiel.
      Dodać można. W temperaturze przewy zcukrzającej mąka się zkleikuje - nie ma potrzeby gotowania jej oddzielnie.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X