Kleikowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    #1

    Kleikowanie

    Witam wszystkich.
    Dopiero co będę zaczynał przygodę z własnym warzeniem piwa i po przeglądnięciu pportalu nie wiem w jakim celu stosuje się kleikowanie i po co?
    Tzn. czy do zacieranego słodu można trochę dodać mąki, kukurydzy czy też płatków ?
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Witaj.
    Proponuję przede wszystkim zapoznać się z wyszukiwarką
    Zajrzyj tu.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Kleikowania się nie "stosuje", ono po prostu zachodzi po przekroczeniu pewnej temperatury (o temp. już było). Polega na "rozwinięciu" cząsteczki skrobi, tak aby enzymy szybciej mogły ją zhydrolizować. Makroskopowo wygląda to tak, że z mąki robi się kisiel.
      Dodać można. W temperaturze przewy zcukrzającej mąka się zkleikuje - nie ma potrzeby gotowania jej oddzielnie.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
        dadek
        Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
        2024-10-17, 00:22
      • dadek
        Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
        dadek
        Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
        2024-10-06, 21:38
      • darekd
        Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
        darekd
        Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
        2024-07-21, 23:26
      • dadek
        Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
        dadek
        Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
        2024-05-12, 23:57
      • dadek
        Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
        dadek
        Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
        2024-04-13, 01:37
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...